Vrei să te laşi de fumat? Iată ce trebuie să ştii

.

Că ai nevoie de o motivaţie în plus sau doar vrei să ştii ce te aşteaptă, te ajutăm să te laşi de fumat. Iată tot ce trebuie să ştii când renunţi la ţigări.

De ce să te laşi de fumat

Ştii deja că e un obicei periculos şi probabil că prima boală care îţi vine în minte e cancerul la plămâni. De fapt, lista bolilor legate de fumat e mult mai lungă: cancerul de esofag, colon, rect, stomac, rinichi, ovare, sân, col uterin, toate legate de fumat. În plus, acest obicei provoacă infarct, infertilitate, emfizem pulmonar,  scade imunitatea. Practic, poate afecta toate organele.

Ce se întâmplă după ce te laşi de fumat

Corpul tău începe să se refacă la foarte scurt timp. După două săptămâni fără ţigări încep să dispară problemele respiratorii – nu mai tuşeşti, oboseşti mai greu. Într-un an, riscul de infarct scade la jumătate. În cinci ani, este acelaşi ca la un nefumător. Indiferent ce vârstă ai, indiferent de câţi ani ai fumat, corpul tău începe să-şi revină, încet, încet, atunci când te laşi.

Cât de mult te îngraşi

Dacă îţi păstrezi nişte obiceiuri sănătoase ai toate şansele să nu te îngraşi deloc. Majoritatea foştilor fumători se îngraşă mai puţin de cinci kilograme, cel mai probabil fiindcă mănâncă mai mult. Însă chiar şi aşa, beneficiile renunţării la fumat sunt foarte mari, iar kilogramele în plus vor dispărea de la sine pe măsură ce te obişnuieşti cu viaţa de nefumător.
Vezi cum să te laşi de fumat fără să te îngraşi!

Vei reuşi din prima?

Probabil că nu. Unele persoane reuşeşsc să se lase de fumat abia la a zecea încercare. Probabil că va dura puţin până descoperi de ce fumezi, cum îţi e mai uşor să te laşi, etc. Cert este că la fiecare încercare vei câştiga o experienţă care te va aduce mai aproape de scopul tău.

Cum e mai uşor să te laşi

Specialiştii spun că e mai bine să te laşi dintr-o dată. Astfel, organismul tău învinge complet dependenţa de nicotină şi în scurt timp nu vei mai simţi nevoia să fumezi. Dacă încerci să te laşi treptat, reducând numărul ţigărilor, dependenţa se păstrează, iar puţinele ţigări pe care le mai fumezi vor deveni foarte importante – ţigara de dimineaţă, “ţigara la nervi” – deci va fi mai greu să renunţi la ele.
Pe de altă parte, fiecare fumător trebuie să găsească metoda care i se potriveşte cel mai bine. Nu uita că poţi încerca plasturi, tratamene naturiste, consiliere psihologică, etc.
Vezi 11 metode de renunţare la fumat!

Este de ajuns să fumezi mai puţin?

“Nu pot să ma las, dar o să fumez mai puţin” Îţi sună cunoscut? Fie că fumezi două ţigări pe zi sau jumătate de pachet, sănătatea ta este în pericol. Şi e foarte uşor să mergi de la două ţigări pe zi la trei, apoi la patru sau la 10 şi tot aşa. Ca să învingi dependenţa, specialiştii recomandă să nu mai ţii scrumiere sau brichete în casă, ţigări în geantă, etc.
Foto: Thinkstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton