Nu ești întotdeauna mulțumită de tine? Știi că poți să faci mai mult cu viața ta, însă nu știi de unde să începi și care ar trebui să fie primii pași? Dezvoltarea noastră personală nu se încheie odată cu absolvirea facultății, cu următorul job sau cu primul nostru copil. Dezvoltarea personală nu e doar o etapă din viața noastră, înseamnă o evoluție constantă și nu ar trebui să fie pusă niciodată „pe pauză”.
Iată 6 sfaturi simple, dar esențiale, care te vor ajuta să începi cu dreptul pe drumul evoluției personale: învață să devii independentă, experimentează, riscă și renunță la activitățile care îți consumă prea mult timp.
1. Începe cu pași mici
Dacă ți-ai propus să-ți schimbi viața și să devii o femeie nouă, puternică și independentă, primul lucru pe care trebuie să-l realizezi este că schimbarea nu va veni peste noapte. Ține de tine să mergi în direcția cea bună și vei avea mai mult succes dacă îți setezi ținte apropiate și faci pași mici, dar siguri.
Un exemplu: spui de multă vreme că vrei să mergi la sală, însă nu ai reușit să faci asta până acum. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te încalți în tenişii de alergare și să treci pragul sălii de sport. Poate că nu vei rezista mai mult de o jumătate de oră la primul antrenament, dar începutul a fost făcut.
2. Învață lucruri noi
Nimeni nu se naște învățat, spune o veche vorbă românească. Cu toate astea, una dintre cele mai frecvente greșeli pe care mulți oameni le fac e să creadă că se pricep la orice. Sau că nu trebuie să mai învețe nimic odată ce au încheiat socotelile cu școala.
Învățarea continuă este, însă, unul dintre motoarele dezvoltării personale, așa că nu rata nicio ocazie să-ți îmbunătățești cunoștințele. Mergi la cursuri, caută cărți online, abonează-te la publicații din domeniile care te interesează. De exemplu, gutenberg.org are mii de cărți gratuite, în timp ce openculture.com oferă și cursuri gratuite.
3. Afirmă-ți independența
Învățarea continuă îți va spori cunoștințele și te va ajuta să te dezvolți, dar mai are un efect pe care multe femei îl trec cu vederea: te ajută să îți recapeți independența. Nu vei mai avea nevoie de sfaturi și confirmări, sau de alte persoane care să te ajute să faci diverse lucruri prin casă.
Un prim pas e să înveți să folosești singură toată aparatura și toate gadgeturile pe care le ai la dispoziție. De exemplu, dacă ești fumătoare și folosești un IQOS, e timpul să citești totul despre regulile de încărcare IQOS.
4. Petrece mai puțin timp pe rețelele de socializare
În medie, o persoană petrece aproximativ 40 de minute pe zi (adolescenții ajung chiar și la 9 ore pe zi, potrivit unui studiu dat publicității de Common Sense Media) utilizând una sau mai multe rețele de socializare iar în top sunt Facebook, Instagram, Snapchat și Youtube.
Efectul lor asupra stării noastre de spirit nu este întotdeauna benefic: ne raportăm la ce vedem la alții, numai că aproape toată lumea își prezintă viața într-un mod exagerat de favorabil. Cel mai bun lucru pe care-l poți face este să petreci mai puțin timp pe rețelele de socializare și să nu te mai compari cu ceilalți.
5. Fă-ți timp pentru pasiunile tale
Dacă ai senzația că zilele tale se împart doar între locul de muncă și acasă, e momentul să faci câteva schimbări în modul în care îți organizezi timpul liber. Un film sau un serial nou nu sunt suficiente ca să-ți diversifici activitățile și să te dezvolți.
Încearcă să faci lucruri noi, productive, lucruri care te pasionează. Fie că e vorba despre fotografie, accesorii handmade, pictură sau chiar să scrii povestiri de dragoste, fă-ți timp pentru ele în weekend sau seara. În timp, vei observa efectul lor benefic asupra ta și vei fi mai împlinită.
6. Acceptă oportunitățile oferite
Internetul a schimbat într-un mod fundamental modul în care ne raportăm la societate și la lumea din jurul nostru. Până de curând, informația era închisă în biblioteci, în cărți despre care nici nu știai că există sau că trebuie să le citești sau în mințile unor specialiști.
În ziua de astăzi, însă, e tot mai ușor să afli lucruri noi, să înveți noi abilități sau doar să-ți pui în valoare talentele ascunse. Internetul te ajută să le scoți la suprafață și să te dezvolți în direcții la care nu te-ai fi gândit înainte, așa că profită de orice ocazie ți se oferă. Fie că e vorba despre cursuri noi sau despre pasiuni noi, nu le ocoli. Te vor ajuta să devii, în timp, cea mai bună variantă a ta.