Durerile de spate și unele probleme ale coloanei, dar și alte afecțiuni, pot fi tratate cu ajutorul chiropracticii. Nu este dureroasă și nu are efecte secundare, dacă terapeutul care o practică este profesionist.
Este o metodă care tratează durerile de spate, prin manipularea cu ajutorul mâinilor a vertebrelor, readucându-le la alinierea inițială. Are ca efect înlăturarea blocajelor funcționale ale coloanei, dar dă și o stare generală de bine întregului organism.
Reduce durerile de spate
Dr. Gheorghe Pavelescu foloseşte chiropractica pentru a trata afecțiuni ale aparatului locomotor. Spune că a văzut rezultate excelente la bolnavi care sufereau de două-trei luni și nu reușiseră să-și aline durerile de spate prin metode clasice. Aceștia s-au simțit excelent după câteva manevre chiropractice. Această metodă are un efect foarte bun în cazul herniei de disc, putând duce chiar la dispariția afecțiunii, dacă tratamentul este început de la primele manifestări. În cazul în care boala este mai veche, este nevoie de o combinație de tratamente în care să fie inclusă și chiropractica.
Numeroase afecțiuni pot fi ameliorate
O altă formă a acestei practici are ca scop ameliorarea altor afecțiuni prin readucerea discurilor coloanei vertebrale la locul lor. Există o anumită școală care tratează boli cum ar fi ulcerul stomacal, afecțiunile ficatului, ale inimii etc. doar prin manevrarea primelor două vertebre. Datorită faptului că zona coloanei vertebrale conține multe terminații nervoase care duc la mai multe organe, un tratament aplicat corect în această zonă duce la refacerea fluxurilor nervoase spre inimă, plămâni, articulații, stomac, ficat, creier, ochi, urechi și, prin urmare, asigură buna funcționare a lor.
Doar sub supravegherea medicului
Dr. Pavelescu spune că „aceste proceduri se fac doar de către un specialist, care hotărăște tratamentul după ce verifică radiografia pacientului”. De obicei nu sunt dureroase și se fac cu relaxarea prealabilă a pacientului. Nu există contraindicații, dar se recomandă să nu se insiste în cazurile acute, pentru că durerea poate deveni mai intensă, pacientul poate avea amețeli, iar, în cazuri extreme, fragmentul de disc poate să comprime mai mult terminația nervoasă și poate duce, în funcție de nivelul la care se acționează, până la paralizia piciorului sau a gambei.
În anul 1895, dr. David Daniel Palmer, din SUA, a examinat coloana vertebrală a unui pacient care avea de 17 ani probleme cu auzul. A observat că una dintre vertebrele sale era deplasată și a încercat să o readucă în poziția inițială, prin câteva ședințe de masaj. După acest tratament, auzul pacientului era mult ameliorat. După mai multe studii și experiențe, Dr. Palmer a înființat Școala de Chiropractică din Davenport.