Taxă pe viciu pentru fast food şi dulciuri

.

Ministerul Sănătăţii a propus introducerea unei taxe pentru dulciuri şi fast food, similară cu taxa pe viciu. Măsura ar fi binevenită, consideră nutriţioniştii.
Ministrul Sănătăţii a prezentat deja un proiect de hotărâre de guvern care vizează introducerea unei taxe la produsele de tip fast food, snacks-uri, dulciuri si bauturi carbogazoase. Aceasta ar fi similară taxei pe viciu care, în acest moment, se aplică ţigărilor şi alcoolului.

Noua taxă, care se va reflecta în preţul produselor vizate, s-ar justifica prin faptul că fast-food-ul, băuturile carbogazoase şi dulciurile sunt alimente periculoase, iar consumul lor trebuie descurajat.
 
Comisia de Nutriţie a Ministerului va stabili exact detaliile privind modul de aplicare a conceputului. Se pare că taxa va fi proporţională cu gradul de pericol pe care îl presupune fiecare aliment.

Banii obţinuţi din noua taxă vor fi folosiţi pentru programe de sănătate şi pentru investiţii în infrastructura din sistem, anunţă Ministerul.

Aşa cum era de aşteptat, taxa pe viciile dulci a produs deja controverse. Dacă unii sunt revoltaţi, alţii consideră că, în sfârşit, se face dreptate, pentru că nu vom mai fi nevoiţi să plătim, cu toţii, tratamentele celor care se îmbolnăvesc din cauza alimentaţiei greşite.

Dr. Camelia Olteanu, medic nutriţionist, este de acord nu numai cu o taxă pe viciu aplicată produselor fast-food, ci şi cu interzicerea lor. Nutriţionistul consideră că noua taxă este binevenită şi speră că cei cu posibilităţi materiale mai reduse vor renunţa, măcar din cauza preţului, să consume alimente periculoase.

Produsele vizate de Ministerul Sănătăţii, ne-a explicat dr. Olteanu, sunt periculoase din mai multe motive: sunt bogate în zaharuri, grăsimi saturate şi sare, dar sărace în vitamine, fibre şi minerale, ceea ce le face alimente „goale” care satură, dar nu aduc niciun beneficiu organismului uman.
Sunt aceste produse la fel de periculoase ca ţigările şi alcoolul? Dr. Olteanu crede că da. Consumul excesiv poate să ducă la boli cardiovasculare, obezitate şi diabet de tipul II.

Mai mult, ele pot deveni un adevarat viciu, ca şi drogurile, pentru că produsele dulci, fie ele băuturi sau alimente, pot să dea dependenţă.

De cealaltă parte a baricadei se află, bineînţeles, producătorii, care spun că nu alimentele în sine sunt periculoase, ci excesele. Reprezentanţii Romalimenta (Federaţia Română Patronală din Industria Alimentară) spun că producătorii promovează „un stil de viaţă sănătos şi echilibrat, prin consumul moderat al unei varietăţi de alimente şi băuturi, simultan cu menţinerea unei activităţi fizice constante”.

Oferta este destul de bogată, mai spun ei, şi fiecare dintre noi este dator să facă alegeri compatibile cu propriile nevoi şi propriul stil de viaţă.

Taxa pe viciu la fast food, dulciuri şi băuturi carbogazoase a fost introdusă deja în alte ţări europene, printre care Anglia şi Franţa. La noi, controversa va continua, probabil, cel puţin până la luarea unei decizii clare.  
 
Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton