Berea protejează memoria? Vezi ce spune un nou studiu!

.

Consumul moderat de alcool este una dintre metodele care pot reduce riscul incidenţei declinului cognitiv şi al demenţei, potrivit mai multor cercetări desfăşurate în mediile academice internaţionale.
Astfel, un studiu desfăşurat pe un eşantion de peste 6.000 de subiecţi, pe o perioadă îndelungată, a demonstrat că persoanele care consumau moderat bere aveau performanţe vizibil mai bune la testele de memorie – doza zilnică recomandată în cazul femeilor fiind de 330 ml bere, iar în cazul bărbaţilor de 660 ml.
În plus, un studiu care i-a avut în centrul atenţiei tot pe băutorii moderaţi de bere a demonstrat că aceştia prezentau un risc cu 54% mai mic de a dezvolta o formă de demenţă decât abstinenţii. Acest studiu a fost publicat în Jurnalul Asociaţiei Americane  a medicilor.
„Există foarte multe studii care au cercetat sau cercetează efectele consumului de alcool în general şi bere în particular asupra memoriei şi capacităţii cognitive. Rezultatele au condus spre o unică concluzie: un consum moderat de alcool poate avea efecte pozitive pe termen lung în ceea ce priveşte reducerea riscului de apariţie al afecţiunilor degenerative şi pierderilor de memorie. Aceste rezultate trebuie însă interpretate cu atenţie, pentru că un consum abuziv de alcool nu poate avea decât efecte negative”, spune Corina Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.
Mai mult, un alt studiu desfăşurat pe aproximativ 8.000 de persoane cu vârsta de peste 55 de ani a arătat că cei care consumă între 1 şi 3 pahare de bere pe zi prezentau un risc mai scăzut de a se îmbolnavi de orice tip de demenţă, inclusiv Alzheimer.
Cercetătorii de la Şcoala de Sănătate Publică Harvard au analizat un eşantion de 12.480 femei cu vârste cuprinse între 70 – 81 ani care au participat la Nurses’ Health Study, demarat în anul 1980. Studiul a fost de două ori mai amplu ca orice alt studiu efectuat vreodată pe aceasta tema şi a demonstrat că femeile care consumă o cantitate moderată de alcool în mod regulat sunt cu 20% mai puţin predispuse să experimenteze pierderi de memorie şi o activitate cerebrală mai slabă.
În acelaşi timp un studiu desfăşurat pe 1000 de femei şi bărbaţi monitorizaţi pe o perioadă de 23 de ani, a demonstrat că lipsa consumului de alcool sau un consum exagerat cresc riscul incidenţei bolilor cognitive. Rezultatele cercetărilor au fost publicate în Jurnalul de medicină britanică.
Foto: Thinkstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton