Femeia de religie musulmană a refuzat să dea mâna cu angajatorul bărbat și pentru asta a fost respinsă la interviu. Acum, ea va primi despăgubiri.
Farah Alhajeh, în vârstă de 24 de ani, a aplicat pentru un job, iar la interviu i-a spus angajatorului că nu poate da mâna cu el pentru că religia nu îi permite, dar, în semn de salut și-a dus mâna în dreptul inimii, așa cum este tradiția la musulmani, scrie metro.co.uk.
Tinerei i s-a spus că interviul s-a încheiat și a fost rugată să părăsească biroul din Stockholm, Suedia, își amintește aceasta.
„Imediat ce m-am urcat în lift am început să plâng. Nu mi s-a mai întâmplat asta înainte. Nu m-am simțit deloc bine. A fost îngrozitor” a spus Farah pentru o publicație suedeză.
Femeia a câștigat în instanță peste 3000 de lire sterline
Femeia a raportat compania pentru discriminare, iar cazul ei a ajuns în instanță. Pentru că i s-a dat câștig de cauză, Farah Alhajeh a primit despăgubiri în valoare de 3,420 lire sterline.
Reprezentantul oficiului pentru discriminare din Suedia a ținut să precizeze că decizia a fost luată în funcție de „interesele angajatorului, dreptul persoanei la integritate corporală și importanța statului de a menține protecția pentru libertatea religioasă”.
Farah a declarat pentru BBC că în țara ei nu poți trata bărbații și femeile diferit și pentru că respectă asta, nu are contact fizic cu nimeni: „Cred în Dumnezeu, care este foarte rar în Suedia … și ar trebui să pot face acest lucru și să fiu acceptat atâta timp cât nu rănesc pe nimeni”.
Tribunalul a auzit faptul că gestul făcut de Farah este protejat de Convenția Europeană a Drepturilor Omului, iar politica companiei de a cere un salut specific a fost considerat în detrimentul musulmanilor.
Reprezentanții companiei s-au apărat spunând că în Europa strângerea mâinii este un gest tradițional și că angajații sunt obligați să trateze în mod egal bărbații și femeile, astfel încât aceștia nu puteau să refuze un astfel de salut din cauza faptului că Farah este femeie.