Multe femei preferă să îşi rişte sănătatea fumând de teamă că se vor îngraşa atunci când se lasă. Dar poţi să te laşi şi fără să te îngraşi dacă foloseşti tactica potrivită.
70% dintre cei care renunţă la fumat se îngraşă cu cel puţin câteva kilograme.
Tocmai de aceea, foştii fumători au şi un risc mai mare de a face diabet, obezitatea putând să declanseze această boală.
Se ştie de mult timp că fumatul este un factor de risc pentru diabet, dar o cercetare americană recentă a arătat ca şi cei ce renunţă la acest obicei au un risc mai mare să facă boala.
În primii şase ani după ce te-ai lăsat de fumat ai un risc cu 70% mai mare de a face diabet decât cei care nu au fumat niciodată, spun cercetătorii americani. Ei avertizează că descoperirea lor nu este un motiv pentru a fuma în continuare.
În schimb, cei care se lasă de ţigări sunt sfătuiţi să-şi supravegheze cu atenţie greutatea.
De altfel îngrăşarea, pe care unii o consideră iminentă, este unul din motivele care le împiedică pe femei să renunţe la ţigări.
Însă este posibil să te laşi de fumat fără să te îngraşi, dacă faci mici schimbări în stilul tău de viaţă.
Americanii spun că foştii fumători se îngraşă, în medie cu cinci-şaşe kilograme. De ce se întâmplă asta? În primul rând pentru că mănânci mai mult, în încercarea de a-ţi ţine mâinile şi gura ocupate cu altceva.
Pentru că simţul gustului şi al mirosului devin mai puternice când nu mai fumezi, eşti mai atrasă de bomboane, sucuri, prăjituri, gumă de mestecat.
În al doilea rând, dispare din „meniul” tău zilnic nicotina, substanţă care măreşte rata metabolismului. Când nu mai fumezi, metabolismul devine mai lent, deci eşti predispusă către îngrăşare.
Din fericire, există şi alte modalităţi de a avea un metabolism mai rapid, iar cea mai importantă este mişcarea. Odată cu renunţarea la fumat ar trebui să respiri mai bine şi să capeţi mai multă rezistenţă la efort, aşa că profită de aceste lucruri şi fă mai mult sport.
Plimbarea, alergarea şi exerciţiile la sală te ajută să arzi caloriile în plus pe care le consumi, te ţin ocupată şi micşoreaza stresul care te-ar putea face să fumezi din nou.
Ideal este să planuieşti cu grijă perioada în care te vei lăsa de fumat şi să începi exerciţiile înainte cu câteva săptămâni. Aşa ai timp să te obişnuieşti cu noul mod de viaţă şi nu vei fi nevoită să faci multe schimbări în acelasi timp.
Pentru a păstra metabolismul ridicat poţi să apelezi şi la mesele mici şi dese. Mănâncă ceva uşor din trei în trei ore. Astfel dispare şi pofta de ţigară pe care o simţi după mesele consistente.
O altă modalitate de a ţine la distanţă kilogramele este să păstrezi la îndemână gustări sănătoase, care nu îngraşă. Când simţi nevoia să fumezi nu mânca bomboane, prăjituri, biscuiţi sau gumă cu zahar, ci mai degrabă fructe, legume, iaurturi degresate, bomboane fără zahăr.
Mulţi înlocuiesc ţigările cu seminţele de floarea soarelui care se dovedesc foarte utile. Dar nu trebuie să uiti că seminţele, deşi sunt foarte sănătoase, sunt bogate în calorii şi dacă mănânci cantităţi „industriale” ai toate şansele să te îngraşi. Nu depăşi un pumn de seminţe pe zi.
Daca nu poţi să te abţii de la dulciuri, ar fi bine să schimbi tactica. Când simţi nevoia să fumezi foloseşte alte metode de a alunga acest gând: o plimbare, un joc pe calculator sau – de ce nu? – sex.
Un pahar cu apă sau limonadă poate fi la fel de util, mai ales că apa îţi umple stomacul, cel puţin pentru un timp, fără să îţi aducă nicio calorie.