Anual, numai în Statele Unite ale Americii, 7 milioane de tone de mâncare ajung la gunoi din cauza risipei alimentare. Asta înseamnă alimente de aproximativ 15 miliarde de euro care se transformă în deșeuri. În România, 6000 de tone de mâncare sunt aruncate la gunoi în fiecare zi, jumătate din alimente provenind de la populație. Aceste cifre pot fi foarte ușor reduse, dacă și tu respecți un minimum necesar de reguli privind alimentele tale lunare.
10 trucuri ca să reduci risipa de mâncare din casa ta:
Temperatura frigiderului
Condițiile în care alimentele tale sunt depozitate contează enorm, iar frigiderul trebuie să fie întotdeauna întreținut perfect, pentru a putea mai departe să te bucuri mai mult timp de alimentele tale. Asigură-te mereu că temperatura din frigider nu scade sub zero grade Celsius și nici nu este mai mare de cinci grade Celsius. În acest fel, alimentele vor rămâne proaspete o perioadă mai lungă de timp.
Depozitează inteligent alimentele
Modul în care depozitezi alimentele ține foarte mult și de spațiul pe care îl ai la dispoziție. O combina frigorifica te va ajuta să te organizezi mult mai eficient, mai ales când ai o familie numeroasă, iar timpul pentru a merge la cumpărături este limitat. Porționarea și depozitarea mâncării la congelator este una dintre cele mai simple și mai inteligente metode de a te asigura că mâncarea va rezista mai mult timp, precum legumele și produsele din carne, și în același timp poți să îți faci provizii pentru o perioadă mai lungă de timp, pentru a evita drumurile regulate până la supermarket.
Fă-ți mereu o listă de cumpărături
Una dintre marile greșeli care duc la risipa alimentară este mersul la cumpărături fără o listă făcută în prealabil. În aceste fel vei cumpăra mult mai multă mâncare decât ai nevoie în realitate și te vei alege și cu produse pe care în mod normal nu le consumi.
Ca să împiedici stricarea lor, legumele verzi ar trebui ținute în contact cu apa, pentru a fi mai mult timp proaspete.
Soluții pentru legumele și fructele pe care știi că nu le poți consuma la timp
Știi foarte bine că fructele nu rezistă foarte mult timp, iar unele legume nu sunt renumite tocmai pentru perioada lungă în care pot fi păstrate fără să se strice. De aceea este recomandat ca legumele să le pisezi, ca un piure, și apoi să le congelezi, iar fructele să le transformi într-un smoothie pe care să îl pui la congelator. În acest fel, le poți consuma pe toate doar atunci când ai nevoie.
Dacă ai paste sau orez de la prânz și știi că nu vei mânca mai târziu același lucru, poți să congelezi ce a mai rămas și se va păstra excelent.
Porționează mai bine
Multă mâncare rămâne de obicei să se strice tocmai pentru că nu ai calculat corect cât mănânci și cât de mari să fie porțiile. Poți cântări produsele înainte de a le găti, ca să ai un minimum de idee cât urmează să gătești.
Învață să faci sosuri
Boabele de fasole, avocado, roșiile, ardeii, toate acestea pot fi ingrediente excelente pentru salsa, dacă rămâi cu ele și nu știi ce să faci până când se vor strica.
Lactatele pot fi congelate
Și se vor păstra foarte bine, mai ales dacă ai ales să cumperi cantități mult prea mari pe care știi că nu le vei mânca la timp.
Ce să faci cu pâinea care s-a uscat
Decât să o arunci, mai bine pune-o la cuptor cu roșii și ceapă și o poți transforma în crutoane excelente pentru supe.