Un bărbat din Timișoara cultivă cel mai scump ardei iute din lume. Un kilogram poate costaîn tre 11.000 și 25.000 de dolari. Românul crede că a dat lovitura.
Adrian Orza, fost viceprimar și actual consilier local independent din Timișoara, pasionat de agricultură și în special de ardeii iuți, a reușit să obțină primele răsaduri din soiul Aji Charapita, considerat de specialiști cel mai scump ardei iute din lume, conform Adevărul.ro.
Această specie de ardei provine din Peru și se adaptează foarte greu la alte condiții climatice, motiv pentru care în Europa a apărut doar de câțiva ani, fiind destul de greu de cultivat. Cu un aspect diferit de ardeii iuți normali, sub formă de boabe de mazăre, acest soi este foarte căutat de restaurantele de lux, fiind livrat sub formă de pudră de boia.
„Pare ireal preţul. Nici mie nu îmi vine să cred. Dar din ce am citit pe internet, atâta costă. Pe mine m-a interesat însă să am noi soiuri inedite, mi-au plăcut forma lor. Am primit seminţele de la o prietenă din America. E prima dată când încerc şi am văzut că au germinat puţine. Au germinat cam 15. Sper să crească şi ardeii. Am reuşit şi cu alte soiuri complicate, cred că reuşesc şi cu acestea. Am înţeles că sunt câţiva cultivatori şi în Europa, care livrează unor restaurante de lux. Se caută acum arome mai deosebite. Sunt şi destui de iuţi după gradul de capsaicină, undeva la 100.000. Se pare că au şi aromă deosebită”, a declarat Adrian Orza, citat de publicația Adevărul.
În sera sa de la Şag, bărbatul cultivă și alte soiuri rare de ardei iuți, cum ar fi Carolina Reaper – ultimul campion mondial în domeniu și Chiltepin, despre care se spune că sunt ardeii iuți pe care i-a descoperit Columb, când a ajuns în America: „A crezut că a ajuns în India şi a găsit boabe de piper. De fapt erau boabe de ardei iute. De acolo şi numele de pepper dat ardeilor iuţi”, a mai spus Orza.