Dieta fericirii: Ce să mănânci pentru o stare de spirit excelentă

.

Nu vorbim despre acel domn special din viaţa ta, ci despre creier – dacă îl vei răsfăţa cu doza optimă de nutrienţi, el te va răsplăti cu mai multe zâmbete. Află ce alimente te ajută să eviţi schimbările de dispoziţie, depresia şi te sprijină în perioadele stresante şi obositoare.
The happiness diet“ este cartea care ne-a inspirat să demarăm investigaţiile: ce-ar trebui să mâncăm ca să avem un creier fericit? Autorii, doctorul Drew Ramsey şi Tyler Graham, redactor de sănătate şi fitness, ne reamintesc că acest organ  veghează nu doar asupra libidoului, influenţează capacitatea de memorare, atenţia, plăcerea, ci şi dispoziţia. „Celulele creierului comunică între ele prin neurotransmiţători, deci aceştia determină toate stările de spirit şi funcţiile cognitive“, spune Graham. Serotonina este neurotransmiţătorul asociat fericirii, alături de dopamină sau endorfine. Producerea acestor chimicale bune nu este întâmplătoare, ci este determinată şi de consumul anumitor alimente, cu care ar fi bine să te împrieteneşti.

Micul dejun

IAURT: Dr. Ramsey spune că reduce activitatea celulelor creierului asociate anxietăţii. În plus, recomandarea lui este să nu alegi versiunea low fat atâta timp cât laptele vine dintr-o sursă de
încredere.
OUĂ:  sursă importantă de vitamina A, care favorizează producerea dopaminei; cu rol important pentru dispoziţie,capacitatea de memorare şi învăţare. Hipocampul, zona creierului unde se nasc noile celule nervoase, este „ticsită“ cu receptori pentru Vitamina A.
Alimentul fericit: dintre toate brân-zeturile, parmezanul este cea mai bogată sursă de triptofan – un aminoacid fantastic, care în creier se transformă în serotonină. Încearcă 50 de grame dimineaţa, cu pâine intregrală.

Gustări

BANANĂ: bogată în tirozină, un aminoacid care favorizează producţia do-paminei – dacă vrei să te simţi motivată ca să-ţi termini treaburile.
SEMINŢE DE SUSAN şi de FLOAREA-SOARELUI: sursă importantă de magneziu, stimulează memoria şi sunt de partea ta  în lupta împotriva stresului.
Alimentul fericit: nucile braziliene luptă împotriva depresiei, având mari cantităţi dintr-un oligoelement celebru: seleniul. Nu te repezi să ţi-l procuri din capsule: o singură nucă brazi-liană aduce necesarul zilnic recomandat!

Prânz

SPANAC:  un verde producător de serotonină, cu mari cantităţi de acid folic, adică vitamina B9 , cu rol esenţial în felul în care neuronii comunică între ei.
CARNE DE CURCAN şi de VITĂ: cea dintâi are un aport important de triptofan. Vita este bună dacă o consumi ocazional, are grăsimi importante pentru creier: Omega 3 şi Acid Linoleic Conjugat (CLA). Ramsey ţi-o recomandă de două ori pe săptămână, cu o menţiune importantă: să fie de la animale hrănite natural – fără antibiotice şi steroizi!
Alimentul fericit: fasolea roşie este foarte bogată în antioxidanţi şi fier, iar conform lui Ramsey, deficienţa de fier este una dintre principalele cauze ale disfuncţiilor creierului, care poate fi prevenită.

Cina

TON: perfect seara, pentru că aduce cantităţi importante de Omega 3, aci-dul gras esenţial care activează secreţia de melatonină, hormonul care reglează somnul şi ritmul cronobiologic.
CONOPIDĂ: impregnată cu B6 şi acid folic, pe care organismul le foloseşte ca să producă neurotransmiţătorii se-rotonină şi dopamină.
Alimentul fericit: anşoaul conţine una dintre grăsimile de bază pentru creier: DHA, un important acid gras esenţial conţinut de uleiul de peşte. Creierul îl foloseşte pentru a produce hormoni care protejează celulele când eşti stresată. Nivelurile scăzute de DHA sunt asociate depresiei.

Vacanţă

În concediu, creierul tău pare să-şi amintească un singur cuvânt: exces. Noi te sfătui să-l educi şi să-l serveşti cu alimente care îţi aduc fericirea şi pe termen lung.
CIOCOLATĂ NEAGRĂ şi FRUCTE USCATE: combinaţie delicioasă când ai poftă de ceva dulce – două, trei pătrăţele de ciocolată, cu minimum 70% cacao, îţi aduc antioxidanţii şi mole-
cule care îmbunătăţesc circulaţia către creier. Fructele uscate sunt sursă serioasă de fibre şi minerale, spune Ramsey.
BERE: Antioxidanţi, siliciu şi fibre la pahar. Şi, mai ales, vitamina B12, esenţială în sporirea capacităţii de învăţare, împiedică pierderile de memorie si ajută la păstrarea vigorii psihice. Din acest motiv, berea este recomandată în dietele vegetariene. Desigur, se aplică doar dacă este consumată în cantităţi moderate.

Alimentul fericit: scoicile sunt protectorii mielinei, esenţială în protejarea neuronilor şi transmiterea informaţiei, pentru ca tu să poţi lua deciziile corecte. Faimoase în calitate de afrodiziac, sunt bogate în B12 şi aduc în plus zinc şi acizii Omega 3, adoraţi de creierul tău.
Foto: Thinkstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton