Ştiu, am intrat în 2010 şi s-ar putea ca încă să nu ai ofertele minunate pe care le aşteptai, încă nu ai nici măcar prea multe invitaţii la interviuri şi gândul că nimic nu-ţi va ieşi
nici anul ăsta te atrage precum mirajul abisului. Şi exact ăsta este momentul potrivit pentru a decide, vrei să rămâi Profet în ţara nimănui, sau îndrăzneşti să îţi alegi câteva principii sănătoase care să te ducă înainte în 2010.
1. TU
Concentrează-te pe ceea ce poţi face tu diferit anul acesta. Cât poţi ajuta, pe cine, cu cine te poţi conecta, unde poţi aduce o contribuţie. Poate poţi ajuta tu pe cineva care îşi caută un job recomandându-i posturi despre care auzi sau punându-l în legătură cu persoane care ştii că ar avea nevoie de un profil similar cu al lui. O să spui că pierzi timpul, şi te voi contrazice.
Nu dedici 90% din timpul tău unui asemenea demers, dar dacă pînă ieri nu ai petrecut deloc timp pentru asta, dacă începi anul acesta măcar să îţi propui să ajuţi, deja este un pas înainte.
Făcând asta ajuţi atât pe cel care îşi caută job, cât şi pe cel care caută un om bun. Ai şansa să…ţi se întoarcă favoarea, ajutorul oferit, sau chiar să generezi o altă oportunitate pentru tine, dezvoltând o relaţie cu oamenii pe care îi ajuţi în procesul acesta. 2. NU AMÎNA
Fă-ţi pînă la urmă planul acela de bătaie clar, pe paşi, aşa cum faci cu orice proiect de care eşti responsabil la birou. În loc să menţionezi în scrisoarea de intenţie bine organizat sau bune abilităţi de project management, demostrează-le.
Fă un plan cu etapele concrete pe care le ai de parcus şi pune-ţi termene limită la fiecare ele. Şi…cel mai important, ţine-te de el. Dacă ajută, împărtăşeşte-l cu cineva care te poate trage de mâneca atunci când nu îţi respecţi promisiunile.
Stabileşte-ţi un nivel de aşteptări realiste şi încearcă să priveşti procesul de căutare a unei noi direcţii ca pe o călătorie. Din fiecare pas făcut înveţi ceva despre tine, despre piaţă, despre oportunităţile oferite de piaţă, despre opţiuni noi pe care nu le-ai luat în considerare pînă atunci. Dacă aşteptările tale sunt chiar mai pesimiste decât se va dovedi în realitate, te vei bucura de orice veste bună venită intainte de vreme.
De exemplu: Ai trimis 10 CVuri? La câte interviuri te aştepţi să fii invitat? Realist vorbind ar fi doar unul, procentul de succes în vânzări (îţi place sau nu vinzi…competentele tale şi puterea de muncă) rămîne de 10%. Dacă se întâmplă să ai mai multe interviuri, te poţi considera norocos.
4. FLEXIBILITATE
Ofertele care există pe piaţă în acest moment s-ar putea să arate uşor diferit faţă de ceea ce te-ai aştepta tu. Şi s-ar putea ca asta să nu fie deloc o veste proastă.
Poate că nu te-ai gândit niciodată la un job într-o arie uşor diferită de ceea ce ai făcut pînă acum, într-un alt tip de organizaţie decât îţi inchipuiai că vei găsi, cu un alt sistem de remunerare decât cel cu care te-ai obişnuit.
E posibil şi să decizi că ai vrea să mai ai o discuţie cu şeful tău înainte de a face o schimbare. Şi în urma discuţiei să stai în organizaţia de care tocmai vroiai să te desparţi. Acum câţiva ani am avut o asemenea discuţie cu cineva care decisese să fugă, era „evident” că în interiorul organizaţiei nu era nici o şansa. În urmă discuţiei a fost de acord că ar merita verificată această percepţie în cadrul unei discuţii cu şeful direct.
A trecut timpul şi după 2-3 ani am primit un telefon de la aceeaşi persoană. De data asta îmi recomanda pe cineva, pentru că ea…era exact în poziţia pe care o visase, în aceeaşi organizaţie în care o ştiam! Nu ştii niciodată încotro te va duce căutarea, este însă foarte util să rămâi deschis către căile neanticipate!
5. DETERMINARE
Da, poate suna a generalitate, este valabil şi în job şi în viaţă, şi în căutarea unui job în egală măsură. Obstacole sunt cu siguranţă la tot drumul, rolul lor însă nu este neapărat acela de a ne opri din drum, ci de a testa decizia noastră.
Primim un răspuns negativ, nu e uşor de trecut peste el, însă de multe ori înseamnă că fie avem de învăţat ceva din modul în care ne-am prezentat, fie avem de înţeles ceva vizavi de tipul de proiecte pentru care tindem să aplicăm, ne ajută să cerem un feedback să înţelegem ce am greşit de fapt, fie…nu a fost să fie. Cred că orice om care a lucrat în recrutare a văzut multe situaţii în care s-a întrebat de ce oare nu a fost aleasă pentru job persoană care mă aşteptăm să fie aleasă, avea şi competenţele şi motivaţia de a face jobul. Şi nu de puţine ori există o părere de rău că nu s-a întâmplat aşa.
În timp însă, văzând care sunt pînă la urmă ofertele primite ulterior, care este jobul pe care l-a luat pînă la urmă persoana respectivă, mi-am dat seamă că lucrurile se întâmplă aşa dintr-un motiv. Nu întotdeauna îl înţelegem, dar de cele mai multe ori este mai bine că s-a întâmplat aşa!
Oricum, un refuz, este cu siguranţă ultimul motiv pentru care să te opreşti din căutare. Succesul tău ţine de capacitatea de a te ridica atunci când este mai greu.
„The brick walls are not there to keep us out; the brick walls are there to give us a chance to show how badly we want something.” – Randy Pausch
www.careeradvisor.roArticolul a fost redactat de Mădălina Uceanu – Career Coach, activă de peste 15 ani în domeniul recrutării.