Alunițele sunt tumori beninge care se prezintă sub forma unor pete sau a unor excrescențe ce au diferite tonuri de maro. Însă, atunci când se înmulțesc, își schimbă forma, devin mai mari sau prezintă un aspect neregulat este indicat că mergi la medicul dermatolog.
Cum recunoști alunițele cu potențial cancerigen
O aluniță cu risc de a se transforma în cancer prezintă unele anomalii de formă, culoare, structură și evoluție.
Asimetrie. În momentul în care o parte a aluniței este asimetrică față de cealaltă parte, fie prin formă, culoare sau dimensiune, este posibil ca aceasta să denatureze și să se transforme într-o tumoră malignă.
Margini neregulate. În mod normal, alunița trebuie să aibă o fomră rotundă și margini ferme. Atunci când contururile acesteia devin nedefinite, crenelate, acea aluniță poate prezenta un risc cancerigen.
Culoare schimbată. De obicei alunița are o culoare uniformă pe toată suprafața. Însă, devine periculoasă când începe să își modifice culoarea, prezentând urme ușor diferite pentru aceeași aluniță.
Diametru modificat. O aluniță nu trebuie să aibă un diametru mai mare de 6 milimetri. Dacă această dimensiune este depășită, atunci crește riscul apariției cancerului.
Sensibilitate. Dacă o aluniță devine cancerigenă ea prezintă sensibilitate la atingere, devenind jenantă sau chiar prezintă mâncărime.
Cum te protejezi de apariția alunițelor cancerigene
Una dintre principalele modalități de protecție evitarea expunerii pentru un timp îndelungat la soare. Această metodă se recomandă în special persoanelor care au foarte multe alunițe pe corp.
Trebuie să se evite atingerea sau lezarea alunițelor reliefate.
Este necesară ținerea sub observație a alunițelor pentru a putea fi urmărite modificările lor. Orice fel de schimbare (formă, dimensiune, culoare) trebuie semnalată medicului dermatolog.
Evită folosirea unor tratamente cosmetice sau de altă natură pentru a face alunițele să dispară
Ai grijă ca metodele de epilare precum ceara sau diversele aparate să nu lezeze nervii prin smulgerea firelor de păr crescute în zonele respective.