Partenerul tău pare că a uitat să crească? Poate fi amuzant o vreme pentru felul lui copilăros de a fi, dar când vezi că nu te poți baza pe el și trebuie să duci tu tot greul, devine o problemă.
Psihologul Cristina Ion-Rădulescu a remarcat că „există multe cupluri în care bărbatul se poartă imatur. Adoptând un comportament jucăuș, refuză să își asume responsabilități. Acest comportament este denumit „simptomul Peter Pan”. Ca în povestea cu același nume, bărbatul refuză să crească. Dar, contrar personajului din carte, el trăiește în lumea reală, uneori chiar se însoară și are copii. Și atunci apar problemele.
► De ce este așa
S-ar putea să îi fi lipsit tatăl în copilărie, fie chiar i-a părăsit pe el și pe soție, fie a fost acolo, dar nu s-a implicat în viața copiilor. Probabil că și-a văzut mama nevoită să preia toate responsabilitățile. Ea a fost, în acelaşi timp, foarte protectoare cu micuțul. De obicei, acești bărbați își găsesc partenere care se poartă matern cu ei. Pe lângă complexul Peter Pan, psihologii recunosc și tipul de personalitate Wendy, prietena băiețelului care nu își dorește să crească, cea care își asumă rolul de mămică. Astfel, partenera preia conducerea ca un părinte, ceea ce îl face pe el să își justifice faptul că nu este în stare să facă nimic.
De regulă, el amână la nesfârșit anumite sarcini. Partenera, exasperată, face ea treaba în locul lui. Lucrurile pot merge bine o perioadă de timp, dar femeia poate să obosească la un moment dat. Mai ales după apariția primului copil, ea își dă seama că povara pe care o duce este mult prea mare și se revoltă. Urmează certuri, iar el are un motiv în plus să nu se implice: e supărat pe ea pentru că a avut o izbucnire nervoasă și lucrurile degenerează.
CUM ÎL AJUȚI SĂ SE MATURIZEZE
Dacă te regăsești într-o astfel de poveste, ar fi bine să ai o discuție fermă cu el, în care să îi explici că nu mai poți să le faci tu pe toate. Nu ridica tonul și nu te arăta prea supărată. Exprimă-ți punctul de vedere, dar spune-i și că îl apreciezi ca bărbat. Subliniază calitățile masculine pe care i le recunoști și care le-ar putea folosi pentru a te ajuta. Astfel, îl încurajezi să iasă din stadiul de copil și să își asume rolul de om matur. Nu te aștepta la schimbări spectaculoase, dar fii atentă și la cele mai mici și încurajează-le. Dacă evită să ia decizii importante sau să își asume responsabilități, ar trebui să te gândești bine ce tolerezi și ce nu. Poți să îi spui calm care sunt limitele tale și să îl convingi să le accepte dacă vrea să continuațirelația.
AI RĂBDARE
E bine să fii stăpână pe gospodărie, să știi toate treburile care trebuie făcute în casă însă, mai împarte din ele. Încearcă să stabilești împreună cu soțul cine ce sarcină îndeplinește. Stabilește și recompense sau condiții. De exemplu, „eu fac mâncare, tu speli vasele” sau „facem curat și după aceea ne uităm la film”. Dacă vezi că el nu și-a îndeplinit tema, nu te grăbi să o faci tu. Așteaptă până rezolvă el problema în ritmul lui. Totodată, nu îi da răsplata dacă nu a terminat treaba. Cu un astfel de bărbat trebuie să ai multă răbdare. Schimbarea e lentă, mai ales că el nu recunoaște că ar fi ceva în neregulă.
Foto: Thinkstock