Ce simbolizează pantofii aduși în Piața Universității de Ziua Internațională Împotriva Homofobiei

.
Pe 17 mai, în întreaga lume se sărbătorește IDAHOT - Ziua Internațională de Luptă Împotriva Homofobiei și Transfobiei, cu scopul de a atrage atenția asupra discriminării și abuzurilor cu care se confruntă comunitatea LGBT+.

Membrii Asociației MozaiQ, o organizație comunitară care se adresează persoanelor LGBTQIA+ din România, a organizat ieri evenimentul Oamenii invizibili ai comunității LGBT+, prin intermediul căruia au invitat oamenii să aducă în Piața Universității câte o pereche de pantofi pentru fiecare persoană LGBT+ pe care o cunosc. Invitația postată de organizatori pe pagina de Facebook a fost adresată tuturor celor care vor să susțină comunitatea, indiferent de orientarea lor sexuală: „Fie că ești persoană LGBT sau aliat, te așteptăm cu o pereche de pantofi la tine, care să suplinească absența unui prieten LGBT care nu poate face acest gest. Împreună vom așeza pantofii la Universitate și vom informa cetățenii că deși suntem uneori invizibili, vocile noastre trebuie să conteze.”

Ziua Internationala Impotriva Homofobiei 1

Evenimentul a fost un apel la solidarizare și sprijin pentru comunitatea LGBT+:  „Noi, persoanele LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transgender) existăm peste tot în societate, suntem prieteni, frați, surori, verișoare, părinți, colegi de muncă, vecini, suntem în toate clasele sociale, avem meserii diverse, ne ducem viețile mai departe cu bune și rele. Studiile internaționale arată că între 5 și 10 procente din totalul unei comunități este LGBT. Din păcate nu suntem mereu vizibili, ca rezultat al unei istorii a oprimării, criminalizați prin articolul 200 din Codul Penal (abrogat abia în 2001), dar și din cauza codițiilor sociale discriminatorii și violenței. Mulți dintre noi ne ascundem identitățile, în speranța că vom putea să trecem prin viață mai ușor. În acest context aliații heterosexuali și cisgender ai comunității LGBT devin cu atât mai importanți, pentru că ei sunt cei care pot duce mesajul LGBT mai departe.”, au mai spus organizatorii.

Ziua Internationala Impotriva Homofobiei 2

Alexa Valianatos, vice-președintă MozaiQ consideră că prea mulți membri ai comunității LGBT sunt invizibili: „Unii cred că suntem mult prea puțini. Alții zic că nici măcar nu contăm. Ne-am adunat astâzi într-un număr cât mai mare pentru că e important să arătăm oamenilor că persoanele LGBT există, chiar dacă le este frică să-și asume apartenența la comunitate. Odată și odată homofobia și transfobia trebuie să înceteze.

Cei care nu au putut participa la eveniment au trimis un mesaj de susținere pe pagina de Facebook a evenimentului: „Cu ocazia Zilei Internaționale de Luptă Împotriva Homofobiei și Transfobiei, doresc să transmit un mesaj de solidaritate către toate persoanele LGBT, vizibile și invizibile. Mă alătur celorlalți aliați și vin și eu cu pantofi pentru voi. Nu uitați, suntem familie, capul sus și să nu va pierdeți speranța într-o lume mai bună, drepturi egale, acceptare și toleranță, mai multă iubire și mai puțină ura. Cu mult drag.”, a scris Ildi din Dublin, Irlanda.

Ziua Internationala Impotriva Homofobiei 3

Cu ocazia #IDAHOT2018 s-a dat startul campaniei #ILoveMyLGBTFriends, o inițiativă adresată celor care se solidarizează cu comunitatea LGBT+. “Vrem să arătăm că avem prieteni aliați cauzei noastre care sunt alături de noi. Solidaritatea, credem noi, este extrem de importantă.”, au declarat organizatorii campaniei. Începând cu 17 mai, cei care vor să suțină inițiativa sunt invitați să posteze pe pagina lor de Facebook fie un text de solidaritate cu o poză, fie un video, adresat unui prieten apropiat care este transgender, alături de hashtagurile #SusținTrans, #IDAHOT2018 sau #aliatTrans.

Foto: Ioana Ilie

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton