Dacă nu aveţi o cămară mare şi răcoroasă, în care să puteţi depozita o putină cu varză murată pentru iarnă, există şi variante mai comode. Dacă staţi la bloc şi aveţi spaţiu limitat, un borcan cu varză murată gata rasă este delicios pe post de salată. Ca să fiţi siguri că ies ca la carte, folosiţi sare grunjoasă şi legume româneşti, fără aditivi sau conservanţi. Reţeta este pentru 1 borcan mare, de 5 litri. Ingrediente: 2 verze mari albe 2 verze medii roşii 4 morcovi 1 legătură frunze de ţelină 1 legătură frunze de mărar 1 legătură frunze de pătrunjel 10 foi dafin 20 frunze vişin 1 lingură cimbru 1 lingură piper Sare grunjoasă (1 lingură rasă de sare la fiecare kilogram de varză) 1 lingură boabe muştar 1 rădăcină hrean Mod de preparare: Se taie varza şi se toacă fin sau se rade pe răzotoare. Se curăţă morcovii şi se rad pe răzătoarea mare. Amestecaţi varza rasă şi morcovii şi adăugaţi sarea, verdeaţa tocată şi condimentele. Frecaţi bine legumele cu sarea, astfel încât să se distribuie uniform. Îndesaţi amestecul de varză în borcan şi presaţi puternic cu mâinile. Acoperiţi cu un tifon şi lăsaţi la cald să fermenteze o zi şi o noapte. Acoperiţi varza cu frunzele de vişin bine spălate şi acoperiţi cu celofan borcanul. Dacă zeama scade, puteţi adăuga o saramură din 50 grame sare la un litru de apă şi completaţi până acoperă legumele.
După câteva zile de fermentaţie se acuperă cu un capac şi se dă la păstrare la rece, chiar la frigider. Poftă bună!