Ambrozia, cea mai periculoasă plantă. Produce alergii severe

.
Sezonul cald vine întotdeauna cu diverse alergii, dar cea mai periculoasă plantă este considerată ambrozia. O găsim peste tot, mai ales pe terenurile necultivate.

Ambrozia este o plantă perenă care apare atât în grădini, culturi de cereale, cât și în spațiile publice, cum ar fi parcurile, zonele cu ruine, marginile drumurilor, etc.

O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunţe de polen (20 microni în diametru) şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani, conform csid.ro.

Ambrozia, cea mai periculoasă plantă. Produce alergii severe

Alergiile apar în perioada iunie-iulie şi ating valori maxime în august-septembrie.

Alergia la ambrozie – simptome și tratament

Strănutul frecvent, mâncărimile de nas și de ochi, secreţiile nazale abundente, sunt câteva dintre simptomele alergiei la ambrozie. Mulți dintre cei care manifestă aceste simptome sunt predispuşi la apariţia manifestărilor de astm, cum ar dificultăţi în respiraţie, tuse, respiraţie şuierătoare.

De asemenea, oamenii care sunt alergici la polenul buruienilor pot acuza diverse probleme digestive atunci când consumă anumite fructe și legume, printre care se numără mâncărime la nivelul cavităţii bucale, edem limbă, buze, senzaţie de nod în gât, balonări, tranzit accelerat.

Este recomandat ca înainte de începerea sezonului să se facă un test alergologic, pentru un tratament individualizat. Singura metodă descoperită pentru a trata alergiile este imunoterapia alergenică specifică.

Cea mai bună metodă pentru a prevenii reacțiile alergice este de a nu intra în contact cu factorii alergenici. Persoanele alergice sunt sfătuite să evite activitățile în aer liber, să se spele pe mâini și pe față în mod frecvent, să evite consumul de fructe și legume crude dacă au prezentat simptome de alergie orală, să îți schimbe hainele când se întorc acasă, să stea cu ușile închise la casă și mașină, informează csid.ro.

Ce spune legea privind combaterea ambroziei

La începutul anului, o lege privind combaterea ambroziei a trecut de Camera Deputaților. Potrivit proiectului de lege adoptat, cei care nu iau măsurile necesare pentru a evita instalarea şi răspândirea acestei plante vor fi amendaţi cu sume de până la 20.000 de lei.

”Proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei adventiv invazive şi eliminarea prezenţei acesteia pe terenurile intravilane sau extravilane.”

Alergiile sunt reacții anormale ale sistemului imunitar care se apără într-un mod agresiv, prin producerea de anticorpi, de anumite
substanțe din mediu, inofensive în mod normal pentru majoritatea oamenilor.

Unele alergii sunt transmise ereditar, altele le putem dobândi încă din perioada copilăriei. Polenul, părul de animale, alimentele, parfumurile, plantele, fumul de țigară, insectele, praful, medicamentele sunt câțiva dintre factorii alergeni cu care ne putem confrunta.

Citește și: 

Cireșe toxice vândute într-un hipermarket din România

15 alimente pe care trebuie să le consumi pentru a trăi 100 de ani

Sursă foto: shutterstock.com

Citește mai multe despre cât de periculos este polenul de ambrozie.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton