Dacă îţi trăieşti aproape toată viaţa la serviciu şi ajungi să petreci mai mult timp cu colegii decât cu prietenii, nu-ţi căuta dragostea în braţele şefului tău, va ieşi rău!
Dacă totuşi te încumeţi să ai relaţii amoroase cu şeful tău, trebuie să fii pregătită pentru posibilele reacţii negative din partea colegilor. Aceste relaţii nu sunt recomandabile indiferent de context. Aparent, ele pot conferi locului de muncă un grad mai ridicat de atractivitate, întrucât o poveste romantică are darul de a colora şi de a înviora atmosfera. Dar cum munca şi dragostea au interese divergente, timpul de lucru ajunge să fie alocat deficitar, iar relaţiile informale devin mai puternice decât cele de tip formal, ierarhic.
De asemenea reacţiile colegilor de muncă pot fi unele dezaprobatoare. Când te cuplezi cu şeful trebuie să fii conştientă de implicaţiile oricărei relaţii amoroase pe care o începi la locul de muncă.
Dacă accepţi astfel de relaţii trebuie să-ţi asumi răspunderea şi responsibilitatea unor posibile efecte negative. De asemenea, relaţia cu superiorul direct este una ca oricare alta, atâta timp cât nu există şantaj emoţional, gen, „dacă nu o pui pe colega mea X, să facă şi ea acel tabel ne despărţim” sau „măreşte-mi salariul că altfel ne certăm!”.
Dacă ai o relaţie cu şeful tău, el poate fi mai îngăduitor cu tine, ca şi cuplu puteţi avea mai multe subiecte comune de discuţie, nu vor exista certuri referitoare la timpul petrecut peste program şi vă veţi putea ajuta unul pe celălalt în sarcinile de serviciu. Dacă micul vostru secret se află, atunci vă veţi simţi mai speciali şi acest lucru vă va apropia mai mult, făcând ca relaţia să devină una durabilă.
Dezavantaje
Dezavantajele unei astfel de relaţii pot fi bârfele care apar între ceilalţi colegi de muncă şi timpul puţin rămas pentru viaţă voastră extra-profesională, fără discuţii legate de serviciu. Dacă şi tu şi şeful/iubitul tău aveţi un program de muncă prelungit, nu veţi avea timp pentru altceva şi atunci discuţiile de acasă se vor rezuma, în general, la o bârfă despre colegi, acest lucru putând duce la plafonarea relaţiei.
De asemenea, pot exista multe discuţii nu tocmai pozitive ale colegilor voştri, pe tema relaţiei pe care o aveţi, discuţii care vor crea o presiune şi un stres asupra cuplului, ce vor duce la certuri. Un alt mare dezavantaj este faptul că la momentul în care aceste relaţii se destramă, în 99% din cazuri, unul dintre iubiţi îşi va da demisia, iar în general, cel care pleacă este subalternul.
Obiectivitatea scăzută, blamul colegilor
Totodată, o relaţie amoroasă cu şeful tău îl va face pe acesta ca în anumite momente să devină mult mai îngăduitor cu tine, astfel dând naştere unor situaţii de toleranţă nejustificată şi favoritism, care vor fi cu siguranţă observate de colegi, care nu vor fi prea încântaţi.
Ca om şi ca şef este dificilă separarea planurilor obiectiv/subiectiv atunci când este evaluată o persoană, pentru că evaluatorul nu va fi interesat doar de aspectele profesionale, ci şi de cele personale ale evaluatului. Dacă această dificultate a şefului în evaluarea ta se va observa, tendinţa firească a celorlalţi angajaţi va fi să blameze relaţia dintre voi doi.
Chiar şi în cazul în care veţi reuşi să vă desfăşuraţi activitatea la acelaşi standard profesional cu restul colegilor, aceştia din urmă, tot vor găsi motive de bârfă şi de critică, punând sub semnul subiectivităţii şi favoritismului orice decizie profesională luată de şeful implicat emoţional.