Clădirile aflate pe lista monumentelor istorice din București sunt adevărate bijuterii arhitecturale. Cu aerul lor nobil aparte și poveștile lor impresionante, ele ne atrag privirile de fiecare dată și ne fac să ne imaginăm farmecul „Micului Paris” de altădată.
Poziționate în zone-cheie ale Capitalei, astfel de vile și-au demonstrat deja rezistența în timp și continua să fie atrăgătoare pentru cei care le recunosc valoarea și au în vedere realizarea unei investiții imobiliare de viitor.
Dacă vă gândiți să achiziționați o astfel de proprietate aparte și vreți să analizați mai îndeaproape ce înseamnă o astfel de oportunitate, vă recomandăm să citiți, mai jos, principalele avantaje ale unei astfel de investiții, potrivit reprezentanților RE/MAX România.
1.Achiziționarea unei vile monument istoric reprezintă o investiție pe termen mediu și lung.
În cazul unei astfel de proprietăți, valoarea se păstrează sau chiar crește în timp. Dacă achiziția se face în scop investițional veți găsi cu siguranță clienți interesați de spațiu, desigur prin promovarea sa și solicitarea unei chirii adaptate la nivelul pieței.
O vilă istorică poate fi un spațiu de birouri foarte atractiv, iar grație faptului că o astfel de proprietate poate fi găsită, în general, în zona centrală sau ultracentrală a orașului, spațiul său poate fi adaptat pentru a găzdui și un retailer. Să nu uităm că, de cele mai multe ori, astfel de spații sunt preferate de brandurile de lux.
O vilă monument istoric poate fi transformată, de asemenea, într-un hotel.
2.O clădire istorică poate fi mai rezistentă decât una nouă.
Proprietățile de acest tip tind să fie construite din materiale de bună calitate pentru că, în trecut, lucrările de mentenanță erau mult mai greu de realizat.
Tehnologiile moderne de construcții de care ne bucurăm în prezent ne ajută să protejăm corect imobilul care poate să reziste astfel încă 100 de ani.
3.Personalitățile care au locuit sau au lucrat de-a lungul timpului în astfel de clădiri istorice aduc un plus de valoare acestor proprietăți.
Aceste bijuterii arhitecturale au fost construite, de cele mai multe ori, de boierii vremii sau de membri ai lumii intelectuale, au fost vizitate de personalități sau chiar de nobili.
Astfel, prin poveștile lor, vilele istorice atrag și acum atenția publicului și le reamintesc oamenilor de trecutul orașului.
4.Proprietarii vilelor istorice sunt scutiți de impozit.
Pentru clădirile clasate ca monumente istorice care au fațada stradală sau principală renovată sau reabilitată, proprietarii sunt scutiți de impozit. Excepție fac încăperile care sunt folosite pentru activități economice.
Cât costă o vilă istorică într-una dintre cele mai frumoase zone din București?
Una dintre clădirile istorice disponibile, în momentul de față, pe piața din Capitală este o vilă poziționată într-una dintre cele mai frumoase zone din oraș – cartierul Cotroceni. Imobilul poate fi achiziționat cu 1,48 milioane de euro.
Vila construită în anul 1926 dispune de o suprafață utilă de aproape 542 de mp și este compusă din 12 camere distribuite pe un regim de înălțime D+P+2E+Pod.
„La parterul imobilului finisajele păstrează amprenta arhitecturală neo-românească, bogată în ornamente, ce pot fi recondiționate. Parterul și primul nivel sunt identice din punct de vedere al compartimentării, cu mențiunea că etajul 1 este completat de un balcon realizat în stilul arhitectural neo-românesc, situat deasupra intrării principale a vilei, și de o terasă care se desfășorară deasupra garajului”, se menționează în anunțul de vânzare.
Un avantaj semnificativ al acestei proprietăți este acela că poziționarea sa favorabilă, în imediata vecinătate a Facultății de Medicină și a Grădinii Botanice, permite utilizarea sa pentru funcțiuni comerciale sau de servicii.