Misterul diamantelor căzute din cer în Sudan, dezlegat după 10 ani

.
În anul 2008 locuitorii Sudanului au rămas uimiți în momentul în care din cer au început să cadă fragmente de asteroid ce conțineau diamante. Oamenii de știință au aflat, 10 ani mai tâzriu, de unde proveneau aceste diamante.

Cercetătorii au anunțat că fragmentele cu diamante au provenit din embrionul unei planete dispărute a Sistemului Solar.

„Protoplaneta”, care era de mărimea lui marte sau a lui Mercur, s-a format în primii 10 milioane de ani de viaţă ai Sistemului Solar, înainte de a fi distrusă în urma coliziunilor cu alte corpuri cereşti telurice, au anunțat oamenii de știință europeni, citați de The Guardian.

Citește și: Descoperire NASA: un nou asteroid ameninţă Pământul!

Asteroidul, denumit 2008 TC3 sau Almahata Sitta, avea mărimea unui automobil. El a fost reperat de astronomi cu câteva ore înainte de coliziunea cu Terra în octombrie 2008, fapt ce a permis oamenilor de ştiinţă să îi observe prăbuşirea pe planeta noastră.

Cercetătorii au studiat compoziția diamantelor conţinute în fragmentele telurice care s-au dispersat deasupra deşertului Nubian (nordul Sudanului) după explozia asteroidului.

Potrivit acestora, pietrele prețioase s-au format la presiuni ridicate, indicând faptul că acea protoplanetă ar fi trebuit să aibă o mărime cuprinsă între cea a lui Marte şi cea a lui Mercur.

Citește și: Previziunile lui Stephen Hawking despre viitorul omenirii. Vezi ce se va întâmpla peste 50 de ani!

Oamenii de știință susțin că aceste analize „aduc o dovadă convingătoare” a faptului că asteroidul provine dintr-o „planetă dispărută”, care a fost distrusă apoi de coliziuni cu alte corpuri cereşti.

Descoperirea întăreşte teoria potrivit căreia planetele actuale ale Sistemului Solar s-au format din rămăşiţele câtorva zeci de protoplanete de talie mare.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton