Dacă destinaţiile obişnuite de vacanţă te lasă rece, iar pachetele agenţiilor de turism pentru aventuri nu te satisfac, recomandăm ceva nou. Iată 5 peşteri şi grote care îţi taie respiraţia. Peştera Phraya Nakhon, Thailanda
Peştera face parte dintr-un circuit mai complex din Parcul Naţional Sam Roi Yod, din districtul Pranburi, Khiri Khan, Thailanda. În Pranburi se găsesc multe atracţii turistice spectaculoase: plaje, sate de pescari şi staţiuni de cinci stele, dar şi peisaje care te lasă fără suflare cu frumuseţea lor. Peştera este cunoscută datorită pavilionului regal construit de regele Rama al V-lea în anul 1890.
Grotele din Capadocia, Turcia
Loc de pelerinaj şi rugaciune, Capadocia este o provincie din Turcia cunoascută pentru multitudinea de schituri şi mănăstiri rupestre, unde primii creştini se ascundeau de romani. Lăsând la o parte componenta religioasă a destinaţiei, Capadocia oferă nişte peisaje incredibile, dintre care peşterile prăbuşite parţial sunt ireal de frumoase.
Canionul Antelope, Arizona
Unul dintre cele mai spectaculoase canioane din lume, Antelope este situat pe vechiile teritorii ale triburilor de indieni Navajo, în Arizona, Statele Unite. Canionul are două secţiuni separate: Crăpătura (The Crack) şi Tirbuşonul (The Corkscrew). Ploile din sezonul musonic au erodat, odată cu nisipul, rocile, conferind un aspect fluid acestora.
Sam Pan Bok, Thailanda
Situate pe râul Mekong, la circa 700 kilometri de capitala Bangkok, cele 3.000 de bazine din piatră sunt o atracţie turistică foarte interesantă. Din noiembrie până în iunie, miile de bazine din piatră sunt vizibile pentru turiştii care vin dimineaţa şi seara să vadă răsăritul sau apusul în ochiurile de apă. Fiind situate aproape de celebrul canion de pe Mekong, bazinele din piatră merită vizitate cel puţin o dată în viaţă.
Grota Boca do Inferno, Portugalia
Grota din staţiunea regală Cascais, din Portugalia reprezintă principala atracţie turistică a zonei. După prăbuşirea unei mari părţi din peşteră, grota se prezntă acum mai mult sub forma unei arcade, sub care valurile lovesc nemiloase stânca. Datorită zgomotului asurzitor şi al numărului mare de persoane care au murit acolo, pescarii au numit locul „Gura Iadului”. Tărmul Atlanticului are aici câteva zeci de metri, iar pe vreme rea este chiar periculos să vizitaţi zona, deoarece valurile devin foarte puternice.