Îngrijorarea poate apărea ca o formă de alarmare atunci când ceva nu este în regulă cu noi, dar stările de neliniște pe perioadă îndelungată pot deveni nocive pentru organism.
Îngrijorare apare atunci când creierul nostru caută soluții la probleme ce trebuie rezolvate. Este perfect normal să avem gânduri negative atunci când urmează situații dificile pentru noi sau când ne confruntăm cu probleme reale, cum ar fi o stare de sănătate precară, dar există și o limită.
Problema apare atunci când nu ne mai putem controla mintea și totul degenerează în adevărate scenarii demne de apocalipsă. Iată cum putem scăpa de anxietate.
O stare de neliniște constantă ne afectează atât psihic, cât și fizic
Anxietatea este principala stare afectivă asociată cu îngrijorarea. Gândurile negative scăpate de sub control ne pot afecta calitatea vieții și pot degenera în tulburări mentale, cum este depresia.
Atunci când devine acută, anxietatea ne afectează sistemul imunitar, metabolismul și favorizează apariția bolilor cardiovasculare, din cauza ritmului cardiac crescut.
Pot apărea amețeli, senzație de sufocare, transpirație, amorțeală, palpitații, tulburări de somn, atacuri de panică, oboseală, dificultăți de concentrare.
De asemenea, pot fi afectate anumite regiuni din creier, direct implicate în trăirea emoțiilor de frică, cum sunt amigdala și cortexul frontal, urmate de apariția unor afecțiuni neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.
O expunere îndelungată la anxietate și stres cronic ne pot conduce la atrofierea hipocampului, o parte din creier responsabilă cu memoria de lungă durată și orientarea în spațiu.
Cum scăpăm de stările de îngrijorare
Este foarte important să ne conștientizăm stările și să știm când avem o frică reală sau imaginația noastră merge prea departe.
O metodă eficientă pentru recăpăta controlul asupra gândurilor tale este să îți stabilești un timp, chiar și zilnic, de maxim 30 de minute, pentru a te îngrijora control. Practic, să concentrezi într-o perioadă delimitată tot ce-ți trece rău prin minte.
De asemenea, meditația, psihoterapia, exercițiile de respirație, sportul, dansul, ceaiurile, somnul echilibrat, alimentația sănătoasă pot ajuta în reducerea stărilor de anxietate.