Cele mai neobișnuite obiceiuri de Paște din întreaga lume, din Finlanda până în Australia

.

Te-ai gândit vreodată la ce ai în comun cu o locuitoare a Australiei, țară aflată la celălalt capăt de lume? Sărbătoarea Paștelui e unul dintre lucrurile acelea care ne leagă de oameni din culturi diferite, aflați, uneori, chiar la zeci de mii de kilometri depărtare.

Cu toate acestea, e normal ca fiecare țară să aibă obiceiurile sale… Dacă la noi acasă sărbătoarea Paștelui ne aduce o invitație la voie bună și la tandrețe, toate împărțite cel mai bine în familie, în alte țări obiceiurile s-ar putea să ți se pară puțin ciudate. Iată câteva exemple!

Finlanda și vrăjitoarele

De Paște, copiii se distrează cel mai tare în Finlanda. În ziua marii sărbători, ei se costumează în vrăjitoare. Își mânjesc fețele cu funingine, încalecă pe mături și pornesc pe la fiecare casă cu un fel de colind. Sunt răsplătiți cu dulciuri și fructe. În Duminica Paștelui, în special în zona vestică a țării, oamenii aprind focuri mari, ca de tabără. Se spune că rolul lor este să alunge vrăjitoarele.

Daca te fascineaza tarile nordice, uite locuri de vizitat in Finlanda, dar si cele mai interesante locuri de vizitat in Danemarca si locuri de vizitat in Islanda!

Germania și focul

În Germania, Paștele se numește „Ostern” și se spune că vine de la Eostre, zeița primăverii. Germanii obișnuiesc să pună pe mese mâncături din pește, cu ocazia acestei sărbători. O altă tradiție, pe care o au în comun cu olandezii, este aceea a marelui foc de Paște. Focul care se aprinde și în jurul căruia se adună toți locuitorii simbolizează trimful primăverii asupra iernii, pregătirea pentru un nou început, dar și înlăturarea relelor.

Australia și Bilbies

În cele mai multe țări, cel mai îndrăgit personaj de Paște este Iepurașul. În altele, însă, altcineva le aduce copiilor dulciuri și cadouri.

În Australia, de exemplu, mascota este Bilby. Animăluțul este un marsupial de dimensiuni mici, rudă cu simpaticul cangur.

Ca obicei, în Duminica Paștelui, se organizează o vânătoare, prin casă sau prin grădină. Toți membrii familiei se întrec să găsească cele mai multe ouă, ascunse bine prin iarbă sau prin diverse colțuri ale casei. Apoi se întinde o masă mare, la care se servesc preparate din miel, vită și pui.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton