Postul este binevenit în orice perioadă a anului şi este un bun prilej pentru detoxifiere, potrivit specialiştilor. Totuşi, este necesar să fie luate în calcul câteva atenţionări: nu trebuie să te înfometezi, iar meniul trebuie diversificat.
Femeile au tendinţa să adopte o dietă bogată în cartofi, pâine, orez, paste, existând riscul să se îngraşe în perioada postului. Astfel, sunt recomandate legumele crude sau gătite şi fructele.
„Ar fi bine să avem un regim alimentar echilibrat care să conţină atât proteine, lipide, cât şi carbohidraţi, variind proporţiile în funcţie de particularităţile fiecărei persoane în parte: copil, vârstnic, gravidă, activitate fizică sau intelectuală intensă etc”, a explicat Monica Macisanu, medic specializat în slăbire, pentru CSID.
Pentru persoanele subponderale se recomandă un regim echilibrat şi săţios, care sa nu priveze corpul de principiile sale de bază. Potrivit specialiştilor, se poate mânca bine şi fără să se restricţioneze porţiile de mâncare. De asemenea, ei recomandă evitarea postului negru şi a regimului hipoclaoric pentru a nu pierde în greutate.
Persoanele care nu pot rezista fără carne sunt sfătuite să consume ciuperci.
„Chiar şi în perioada postului ar trebui să avem un aport suficient de proteine pentru că acestea sunt cele care servesc la formarea celulelor din organism. Este nevoie de o cantitate de două ori mai mare (55-60 gr de proteine vegetale/zi), pentru a acoperi nevoile minime ale orgamismului, faţă de doar 30-35 gr când proteinele administrate provin din ou, lapte şi carne. Produsele din carne ce conţin multe proteine pot fi înlocuite pe perioada postului cu proteine vegetale (cele mai bogate fiind ciupercile), şi în zilele cu dezlegare se apealează la fructe de mare şi peşte (mai ales cel ce trăieşte în apele reci), alimente bogate atât în proteine, vitaminele A si D, cât şi în Omega 3″, a mai spus dr. Marcisanu.
Produsele din soia, precum laptele de soia, sunt cele mai consumate pe timpul postului, însă, acesta din urmă, consumat pe o perioadă îndelungată nu aduce niciun beneficiu real.
Potrivit doctorei Monica Marcisanu, consumul de soia „în cantităţi mari poate să crească nivelul estrogenilor din sânge, ducând la dezechilibre hormonale”.
Mierea, cerealele şi fructele aduc un plus de energie
Pentru persoanele care fac sport zilnic se recomandă o cantitate dublă de proteine vegetale pentur a avea acelaşi randament. De asemenea, nu trebuie să lipsească carbohidraţii ce oferă energie, precum seminţele, cerealele, legumele (spanac, sparanghel) şi fructele.