Decorarea mesei de Sărbători

.

Detaliile fac diferenţa chiar şi atunci când vorbim de aranjarea mesei pentru Sărbători. La fel cum accesoriile completează şi personalizează ţinută unei femei, la fel şi decorarea mesei…
… poate transforma atmosfera în casa ta.

Vrem să îţi propunem  câteva stiluri de aranjat masă de Crăciun şi de Anul Nou pentru că, până şi modul în care pregăteşti aceast loc, să fie prietenos, plin de căldură şi să spună o poveste pentru tine şi cei dragi pe care îi vei avea alături.

Stilul oriental

Dacă ar fi să definim stilul oriental într-un singur cuvânt atunci cu siguranţă acela ar fi „strălucire”. De regulă, o masă aranjată în stil oriental se remarcă datorită culorilor folosite, puternice şi stridente şi de asemenea prin podoabele de tot felul.

O combinaţie de culori tipică stilului oriental este roşu-auriu. Cu atât mai mult acum de Sărbători, decorează masă cu panglici din mătase, accesorii cu strasuri, ghirlande, mărgele de diferite forme şi multe broderii.

Pentru o masă festivă în stil oriental alege neapărat o faţă de masă dintr-un material preţios: organza ar fi foarte potrivită evenimentului, la fel şi matasea. O notă aparte o va da folosirea catifelei în decorarea mesei cu influenţe orientale. Aşa că peste o faţă de masă albă simplă poţi folosi un set de şerveţele de catifea pentru farfurii.

Chiar dacă meniul pe care l-ai pregătit pentru sărbători nu este unul specific oriental, totuşi poţi aduce mirodeniile orientului la masa ta, în forma lor cea mai pură. Cumpără din magazinele de specialitate beţişoare de vanilie, scorţişoară, nucşoară şi anason. Strecoară-le pe masă, pintre farfurii şi pahare, sau poţi face chiar mici ornamente aşezându-le în bloluri sau cupe.

Completează stilul prin aromele orientale tradiţionale cu lumânări şi beţişoare parfumate de santal şi mosc. 

Stilul „chic” franţuzesc

Decorarea mesei de SărbătoriAcest stil este potrivit pentru un anumit gen de invitaţi: în general oaspeţi care nu fac parte din famile şi în faţă cărora trebuie să fii impecabilă.

Francezii sunt tradiţionalişti din fire, dar ştim cu toţii că tradiţia franţuzească înseamnă înainte de orice rafinament şi eleganţă.

De aceea de pe masă de sărbători nu trebuie să lipsescă paharele de cristal, o faţă de masă din mătase albă şi tacâmurile adecvate.

Asta mai ales dacă vrei să adaptezi şi meniul şi să îţi tratezi invitaţii cu specialităţi franţuzeşti.

Îţi recomandăm să alegi farfurii din porţelan alb, cu margine aurii.  De pe o masă aranjată în stil franţuzesc nu vor lipsi aranjamentele florale, chiar dacă suntem în toiul iernii. Alege crinii albi, iar împrejurul vazei poţi pune câteva rămurele de brad.

Şampania, nelipsită de pe mesele francezilor, nu ar trebui să lipsească nici de pe masa ta. Aşează paharele de şampanie pe o tăviţă de argint: efectul pe care îl vei da acestui moment va fi de nepreţuit, iar rafinamentul tău va fi apreciat.

Un stil elegant de aşezare a mesei impune în acest caz respectarea regulior ce ţin de etichetă. Aşa că este obligatoiru că pe masă să existe încă de la început farfuriile, tacâmurile şi paharele necesare. Astfel este nevoie să aşezi pe masă 2 farfurii:  una pentru aperitiv şi una pentru felul principal, aşezate una peste cealaltă.

Tacâmurile sunt de asemenea aşezate pe masă, atât cele pentru felurile de mâncare cât şi cele pentru desert – linguriţă şi furculiţă, puse în faţă farfuriilor. Tot etichetă impune să existe şi o farfurie specială pentru pâine în dreptul fiecărui tacâm, un cuţit special pentru tartinare şi 3 pahare: unul pentru vin alb, unul pentru vin roşu şi unul pentru apă.
De la masă nu trebuie să lipsească napronul, prins cu fundiţă, rămurele de brad, clopoţei sau beteală.

Lumânările sunt un „must” al oricărei mese festive şi mai ales una ce trebuie să aibă un ton elegant. Recomandate sunt lumânările clasice înalte,  pentru care alege cu atenţie şi sfeşnicul în care le aşezi. Noi îţi recomandăm sfeşnicele de argint pentru că sunt cu adevărat speciale.

Ce culori sunt recomandate pentru o masă în stil clasic elegant? Ar fi bine să predomine albul combinat cu nuanţe puternice, elegante: auriu, verde, violet,  sau orice altă combinaţie de culori îţi place.

 
Stilul vintage

Decorarea mesei de SărbătoriAr fi ideal că în primul rând mobilierul să îţi permită decorarea mesei în stil vintage, dacă vrei să recreezi un colţ din casă bunicii la tine în living.

Acest stil de decorare a mesei de sărbători poţi să îl adopţi atunci când ai invitaţi „de-ai casei”, pentru ca atât tu cât şi invitaţii tăi sunteţi relaxaţi şi atmosfera este una prietenoasă.

Cum decoram vintage? În primul rând ne punem pe treabă, pentru că decoraţiunile home-made sunt piesele de rezistentă ale acestui stil.

Şi chiar dacă în magazine găsim şi obiecte home-made gata făcute, încearcă mai bine să le faci tu singură acasă.

Adună tot ce ai nevoie pentru ca în final să ai pe masă de Crăciun decoraţiunile potrivite. Culorile sunt foarte importante şi nu trebuie să lipsească de pe nimic. Farfuriuţe colorate, de toate formele şi mărimile, sticle colorare decorate cu şiraguri de mărgele, şerveţele brodate .

Alege o faţă de masă albă simplă peste care poţi pune şervete de dantelă sau tul. Straturile multiple de ţesături sunt caracteristice stilului vintage şi o ocazie pentru tine de a folosi cât mai multe culori. 

Poţi însă folosi şi o faţă de masă cu imprimeuri de sezon, sau chiar una în carouri. Poate reuşeşti să găseşti un ceainic retro sau un set de ceai, un platou sau ustensile de servit de argint, boluri vechi de cristal care au aparţinut chiar bunicii tale. Se vor încadra la fix în decor.

Tot pe masă aşează nuci şi castane vopsite în auriu sau argintiu, conuri şi rămurele de brad şi plante uscate. De asemenea coşuleţele  şi coroniţele împletite se potrivesc perfect acestui stil.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton