Pentru o tânără mamă, primul copil reprezintă o provocare uriașa și, peste orice altceva, multe necunoscute pentru care e foarte greu să te pregătești. Una dintre marile întrebări pe care o femeie activă pe piața muncii care se află la primul copil și-o pune este „cum pot obține un venit suplimentar în perioada de maternitate?”. Pentru că un copil înseamnă și o cheltuială foarte mare pentru orice familie, indiferent de venituri, sursele alternative pentru rotunjirea bugetului sunt foarte importante. În această perioadă vei investi enorm în renovarea camerei copilului, în hrană de calitate, haine și scutece, dar și în accesorii utile pentru lucrurile de zi cu zi, motiv pentru care ar fi ideal ca aceste costuri suplimentare sa fie acoperite cumva.
Venitul principal asigurat de drepturile angajatelor aflate în concediul de maternitate
Fiecare mamă care are un loc de muncă va beneficia în perioada concediului de maternitate de un venit asigurat din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, în tranșe luare, pe toată durata în care se va afla acasă, alături de cel mic. E foarte important ca fiecare tânără mamă aflată în această situație să știe toate detaliile importante despre indemnizatia de maternitate, și mai ales despre modul de calcul şi valoarea acestei indemnizații.
4 idei pentru tinerele mame ca să-și rotunjească veniturile stând acasă:
Colaborările în regim remote pot fi o soluție excelentă pentru tine. Tot ce îți trebuie este un calculator conectat la internet și energia de a te dedica și unui proiect suplimentar pe lângă cea mai dificilă provocare pentru o femeie: să crească un copil. Poți căuta colaborări de acasă ca editor, meditator, dacă ai anumite calificări, traducător sau poți lucra în relații cu clienții de la distanță. În acest fel, vei putea câștiga o sumă importantă de bani care îți va rotunji veniturile, vei rămâne activă în câmpul muncii și vei acumula și experiență suplimentară care ți-ar putea deschide noi orizonturi în următorii ani. Trebuie să fii atentă însă, pentru că dacă veniturile totale impozitate depășesc suma de 3.187,5 lei, vei rămâne fără indemnizația din partea statului.
Scapă de hainele vechi de care nu mai ai nevoie
Până vei găsi o astfel de colaborare, poți câștiga o sumă de bani în plus scăpând de hainele și obiectele vechi din casă de care știi sigur că nu vei mai avea nevoie. Fiecare femeie are mai multe haine în garderobă decât ar avea nevoie, pe care nu le va mai folosi prea curând și care pur și simplu ocupă inutil spațiu. La fel se întâmplă și cu unele obiecte din casă, care cu timpul devin inutile. Având în vedere faptul că îți vei umple locuința cu haine, obiecte, mobilier și jucării pentru cel mic, poți în același timp să-ți reorganizezi casa și să obții un venit suplimentar, scăpând de obiectele de care nu mai ai nevoie. Desigur, această soluție nu este pe termen lung, ci doar una care te poate ajuta în primele luni.
Aveți două mașini în familie și știi că pe a ta nu o vei mai folosi prea curând? De ce nu iei în calcul să o închiriezi pentru câteva luni? Același lucru îl poți aplica și în cazul în care ai o locuință în zona rurală. Nu vei avea prea multe planuri de călătorii în următoarea perioadă, așa că ai putea să o transformi pentru câteva luni într-un casă de vacanță care să producă bani pentru familia ta. Singura condiție este ca bunul pe care îl vei încheia să fie pe numele soțului tău, pentru că altfel vei depăși venituril de 3.187,5 lei care îți garantează indemnizația.
Ai un hobby? Fă-l profitabil
Piața obiectelor handmade a crescut semnificativ în ultimii ani în România, motiv pentru care nu ar trebui să o ignori prea repede. Dacă ai un hobby care crezi că poate fi transformat într-o mică afacere cu produse făcute la comandă, atunci încearcă și această direcție.
Pentru o femeie aflată în concediul de maternitate, este foarte important din punct de vedere psihic să rămână activă și să aibă și alte preocupări în afara creșterii copilului.