De ce se tem bărbaţii de durere?

.

„Ia clopoţelul ăsta şi, de câte ori sună, vreau să vii la el, să-l mângăi pe cap şi să-i spui «Bietul meu iepuras»” o instruieşte medicul de pe ambulanţă…
… pe soţia unui bărbat care suferă cumplit din cauza unei răceli.

Din fericire asta nu se întâmplă în realitate, ci într-un film postat pe Youtube de realizatorii show-ului BBC „Man Stroke Woman”.

Şi totuşi, gluma conţine un sâmbure de adevăr, după recunosc cei care au comentat filmul, pe Youtube. „E adevarat. Când o femeie se plânge de dureri, toată lumea spune «nu te mai văicări». Dar când răceşte bărbatul, femeia trebuie să-l îngrijească. Bărbaţii răciţi se comportă de parcă ar fi pe moarte”, spune o utilizatoare.

„Sunt bărbat şi sunt răcit chiar acum. Voi nu înţelegeţi prin ce trecem noi, bărbaţii, când ne luptăm cu o răceală” îi răspunde un alt utilizator care crede, probabil, că noi, femeile, facem parte dintr-o specie diferită.

Englezii au găsit şi un nume pentru acest fenomen. Termenul „man cold”, care descrie felul cum suportă bărbaţii o banală răceală a intrat deja în dicţionarul urban: „Este o boală teribilă. Aproape toţi bărbaţi mor din cauza ei, dacă nu li se administrează imediat cantităţi mari de divertisment TV […] şi medicamente specifice (biscuiţi cu ciocolată, fast food, ceai), aduse de o femeie”, spune site-ul Urban Dictionary.

Lăsând gluma la o parte, ne-am întrebat dacă, într-adevăr bărbaţii sunt mai slabi în faţa durerii şi a bolii.

Din punct de vedere fizic, nu există nicio diferenţă. Literatura medicală nu menţionează deosebiri între răceala bărbatului şi a femeii. Boala e aceeaşi şi simptomele sunt aceleaşi, numai că ele sunt resimţite altfel.

Aşadar, diferenţele sunt la nivel psihic. „În timp ce femeile se confruntă cu durerea (fizică) de foarte devreme şi sunt învăţate că aceasta face parte din viaţă, cei mai mulţi bărbaţi sunt bulversaţi atunci când boala sau durerea apare în viaţa lor pentru că nu au abilităţile necesare de a face faţă situaţiilor neplăcute” consideră psihologul Valentina Andrei.

De ce li se întâmplă asta bărbaţilor? „Pentru că, de foarte devreme, a existat o persoană, de cele mai multe ori de sex feminin, care a încercat să îi protejeze de situaţiile neplăcute, nelăsându-i să se confrunte cu acestea”, adaugă psihologul. „Durerea, fizică sau nu, sperie pentru că trezeşte în noi multe temeri şi scenarii catastrofale. Dar dacă avem curajul de a o înfrunta, de a o depăşi […] vom ieşi îmbogăţiţi din această experienţă”

Valentina Andrei îşi aminteşte de diferentele între sexe descrise în romanul „Pe aripile vântului”.  Fetiţele erau educate să devină femei elegante, delicate, în timp ce învăţau să ţină în frâu zecile de persoane ce alcătuiau o gospodărie. „Dacă bărbatul îşi putea permite să «mugească» precum un taur atunci când îi intra o aşchie în deget, femeia încerca să se abţina de la manifestări «prea zgomotoase» atunci când năştea, pentru «a nu deranja»”
Asemenea lucruri se întâmplau acum două secole, dar nici până azi nu s-au schimbat prea multe.

Şi totuşi, bărbaţii ar trebui să fie mai puternici şi mai curajoşi, doar sunt sexul tare şi ştiu asta încă de la vârste fragede.

„Băieţii, de foarte mici, sunt crescuţi în ideea că sunt «bărbaţi» şi «sunt puternici», că nu trebuie îşi exteriorizeze emoţiile, pentru că acestea sunt dovadă de slăbiciune şi caracteristice doar femeilor.”

Iar o răceală, am adăuga noi, este pretextul perfect pentru un bărbat să-şi dea jos masca de „dur”, să spună ce simte şi să ceară puţină tandreţe. În mod normal, datorită presiuni sociale, dar şi educaţiei primite, bărbaţii se simt datori să fie puternici şi tari. Când sunt bolnavi consideră că, în sfârşit, au dreptul să se plângă căci este evident pentru toată lumea că nu se simt bine.

Şi, până la urmă, barbaţii de lângă noi sunt nevoiţi să ne suporte migrenele, sindromul premenstrual, toanele din timpul sarcinii. Poate că merită şi ei să fie răsfăţaţi măcar câteva zile pe an. 

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton