E considerată un aliment de bază pentru români, însă de cele mai multe ori acest produs nu e mâncat corect. Specialistul în nutriţie îţi spune ce pâine să alegi şi în ce cantitate să o consumi, astfel încât să nu te îngraşi.
Unii nutriţionişti sunt de acord cu consumul de pâine chiar şi în timpul dietelor de slăbire. Din punctul de vedere al dr. Şerban Damian, „pâinea nu trebuie eliminată complet din alimentația persoanelor care vor să slăbească, ci doar redusă cantitativ, având în vedere că aduce un aport caloric important. Totuși, este un aliment hrănitor, care conţine o cantitate utilă de carbohidrați, fibre și vitamine, în special B-uri. Pâinea este gustoasă și sățioasă, completează alimentele bogate în proteine (carne, lactate), dar și pe cele bogate în carbohidrați (legume, salate)”, spune medicul nutriţionist.
► Mănâncă în funcţie de efort
Persoanele cu o activitate fizică intensă și de lungă durată pot să mănânce chiar și o pâine întreagă pe zi, fără niciun fel de problemă în privinţa creşterii greutăţii. Însă pentru cei mai mulți, care au o activitate fizică mică sau moderată, 1-2 felii de 30 g la mesele principale este suficientă (cumulând 150-250 g). În cazul celor care vor să slăbească, porţia este de o felie la mesele principale. Este recomandată cea din făină integrală.
► Varianta sănătoasă
Pâinea adevărată se prepară din făină integrală, care conține toate componentele bobului de cereale, aducând în organism fibre alimentare, vitamine (B1, B2, B6, E) şi minerale (magneziu, fosfor, calciu şi potasiu). Datorită conținutului crescut de fibre, ajută la detoxifierea organismului, previne cancerul tubului digestiv, combate constipația, colita, balonarea și ajută la tratarea bolilor de piele. Prin conţinutul crescut de minerale şi vitamine, are efecte pozitive în afecţiuni cardiovasculare (ateroscleroză, cardiopatii ischemice) şi rol preventiv şi de ameliorare în cazul diabetului zaharat.
Din păcate, e dificil de diferenţiat produsul fabricat din făină neagră (integrală) şi nu făină albă colorată. E bine de ştiut că pâinea din făină integrală e mai densă și mai consistentă. Cea din făină albă colorată cu caramel, folosită de mulţi producători, are o consistență mai pufoasă, mai moale.
► PRINCIPALELE TIPURI DE PÂINE DIN RAFT
Albă – este preparată din făină rafinată (albă), conţinând doar partea centrală a bobului de grâu. Fiind mai săracă în fibre, este mai bine tolerată la nivel digestiv, dar şi mai puţin bogată în minerale şi vitamine. Valoare calorică: 270 kcal/100 g. Cu tărâţe – este foarte bogată în vitamine tip B şi o foarte bună sursă de fibre. Se recomandă alternarea ei cu alte tipuri de pâine, mai ales pentru copii, deoarece asimilarea unor elemente importante (fier, magneziu, calciu) este îngreunată în cursul digestiei unui asemenea tip de pâine. Valoare calorică: 230 kcal/100 g. Cu secară şi seminţe – este mai bogată în fibre decât pâinea albă, ceea ce duce la accelerarea tranzitului intestinal şi o face una dintre soluţiile naturale pentru combaterea constipaţiei. Pe de altă parte, celuloza prezentă din plin în pâinea de secară o face mai greu de asimilat, de aceea se recomandă consumul alternat cu alte tipuri de pâine. Valoare calorică: 230 kcal/100 g. Neagră – este obținută din făină de grâu din care s-a înlăturat o parte din tărâţe şi conţine 3,5% fibre. Valoare calorică: 218 kcal/100 g. De tip Wassa – conține făină integrală, tărâțe, semințe, puțin ulei. Este o sursă foarte bună de fibre și vitamine, însă are destule calorii. Valoare calorică: 280 kcal/100 g.
Foto: Thinkstock