Curăţenie de sărbători cu soluţii non-toxice

.

Curăţenia generală care precede întotdeauna sărbătorile de iarnă este mai uşoara şi mai ieftină dacă foloseşti, în locul detergenţilor, ingredientele pe care le ai în bucătărie.

Produsele de curăţat, fie ele sub formă de pastă, praf sau lichid, sunt pline de chimicale care se evaporă în aer, sunt periculoase pentru copii, animale de casa şi chiar pentru tine, dacă intră în contact cu ochii, nasul sau gura.

Oţetul, sucul de lamaie, bicarbonatul de sodiu şi sarea pot fi folosite în locul detergenţilor pe care îi cumperi de la magazin. Au avantajul că te costă mai puţin şi nu sunt toxice.

Oţetul poate fi folosit ca un detergent universal. Este un acid, deci dizolvă calcarul de pe chiuvete, de pe vasul de toaletă, din maşina de spălat. Amestecă o parte oţet cu o parte apă şi pune totul într-o sticlă cu pulverizator.

Cu acest amestec poţi curăţa şi petele de grăsime de pe oale şi cuptor, şi săpunul uscat pe chiuveta din baie. Dar îl poţi pune şi în maşina de spălat pentru a preveni depunerile de calcar. Pe vasul de toaletă foloseşte oţet nediluat.

Pe lângă faptul că este foarte ieftin şi non-toxic, oţetul este şi un bun dezodorizant. Nu-ţi face griji, n-o să-ţi miroasă casa a oţet. Mirosul „acru” dispare când se evaporă lichidul.

La fel acţionează şi sucul de lămâie, un alt acid bun pentru curăţarea petelor de calcar.    

Bicarbonatul de sodiu este un dezodorizant foarte bun, care nu doar acoperă, ci elimina mirosurile de tot felul. Presară-l pe fundul coşului de gunoi sau pune-l, într-o cutie mică, în frigider sau în bucătărie, pentru a elimina mirosul de mâncare.

Dacă îl amesteci cu apă obţii o pastă numai bună pentru curăţarea oalelor, chiuvetei, toaletei. Este un abraziv uşor, la fel ca detergenţii sub formă de praf  pe care îi găseşti în comerţ.

Pe post de abraviz poţi să foloseşti şi sare de bucătărie. Curăţă cu ea suprafeţele albe pătate.

Pentru a obţine rezultate mai bune şi mai rapide, amestecă aceste ingrediente. Specialiştii de la Arctic ne sfătuiesc să curăţăm cuptorul, după ce îl încălzim, cu un amestec de oţet distilat şi bicarbonat de sodiu, combinaţie foarte eficientă împotriva petelor de grăsime. Dacă nu ai la îndemână bicarbonat, îl poţi înlocui cu sare de bucătărie.

Alte soluţii non-toxice pentru curăţat

– În locul spray-urilor de mobilă, poţi să foloseşti un amestec de ulei de măsline şi oţet alb sau suc de lămâie. Amestecă o parte ulei cu o parte oţet sau suc de lămâie (dar numai atât cât foloseşti o dată), pune totul într-o sticlă cu pulverizator şi înmoaie cârpa de praf în această soluţie. Funcţionează mai ales pe mobila din pal melaminat. Poţi testa pe un colţ înainte să stergi toată mobila, iar dacă ai o piesă veche sau valoroasă, ar fi mai bine să o ştergi doar cu o cârpă.

– Dacă vrei să parfumezi camera în timp ce curăţi, adaugă în soluţia pe care o foloşeşti câteva picături de ulei esenţial, în aroma preferată.

– În locul clorului, curăţă hainele albe pătate cu peroxid de hidrogen sau apă oxigenată, care se găsesc la orice farmacie.

– Oţetul poate înlocui şi balsamul de rufe pentru că înmoaie ţesăturile (şi în acelaşi timp protejează maşina de spălat). Hainele nu vor mirosi a oţet după ce se usucă.

– Pentru geamuri, alcoolul rămâne cel mai eficient. Foloseşte spirt medicinal nediluat.

Sursa: Arctic
Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton