Da, au gust bun şi se numără printre preferinţele majorităţii oamenilor, dar pe cât sunt de populari, pe atât sunt de nocivi.
În stare crudă, cartoful e o legumă sănătoasă, doar că modul în care alegem să o consumăm o poate transforma într-un aliment nociv. Conţine vitamine (B6, vitamina C), minerale (potasiu, magneziu, fosfor, fier, zinc), circa 79% apă, puţine proteine (2 g) şi puţine grăsimi. De asemenea, carbohidraţi (26 g dintr-un cartof de mărime medie), în principal fiind vorba despre amidon. Gătitul şi apoi răcirea cartofilor creşte şi proporţia de amidon rezistent la digestie. De exemplu, amidonul din cartofii gătiţi creşte de la 7% la 13%, la răcire.
„Bombă calorică”
„Cel mai des, cartofii sunt consumaţi prăjiţi, deşi idealar fi să fie fierţi sau copţi, având în vedere cantitatea de grăsimi saturate/trans care se dobândeşte prin prăjire. Ideal ar fi să nu consumăm deloc grăsimi trans”, spune dr. Ciprian Constantin. Procesul de prăjire determină o creştere dramatică a conţinutului de grăsime, 17 g grăsime/porţie (31% din necesarul zilnic la adult) şi un plus de circa 235 kcal. „Ne referim la grăsimi trans şi alţi compuşi nocivi care provin din uleiul prăjit. E de preferat să fie folosit ulei de palmier, în locul celui de floarea-soarelui”, mai recomandă specialistul în nutriţie. O porţie de cartofi prăjiţi de 200 g conţine până la 620 kcal.
► DĂUNEAZĂ INIMII ŞI CHIAR SISTEMULUI NERVOS
Cartoful prăjit este un adevărat „burete” pentru uleiul prăjit, de care este bine să te fereşti, dacă îţi doreşti o inimă sănătoasă şi să îţi protejezi vasele de sânge. Atât aşa-numiţii „french fries”, cât şi chips-urile din comerţ conţin inclusiv o substanţă numită acrilamidă. Aceasta este caracteristică alimentelor procesate termic prin prăjire la temperaturi ridicate. Unele studii au indicat faptul că expunerea la acrilamidă poate induce formarea tumorilor în sistemul nervos central, în glandele mamare, în tiroidă sau în cavitatea orală. De preferat, deci, este să încerci mai degrabă gătitul cartofilor fie la cuptorul de aragaz, prin coacere, fie la microunde.
Foto: Thinkstock