Accident vascular cerebral (AVC)

Accidentul vascular cerebral (AVC) înseamnă că vasele de sânge care duc oxigenul şi nutrienţii la creier nu mai funcţionează corect, s-au înfundat sau s-au spart. Atacul vascular cerebral se produce atunci când este întrerupt parţial sau total fluxul de sânge către creier pentru că un vas sanguin se sparge sau este blocat de un cheag. Astfel, părţi ale creierului rămân fără oxigen şi în câteva minute celulele încep să moară. Accidentul vascular cerebral este o urgență medicală.

Tipuri de accident vascular cerebral (AVC)

  • accident vascular cerebral ischemic – cauzat de un cheag de sânge ce blochează circulația sângelui la nivelul creierului
  • accident vascular cerebral hemoragic – cauzat de o sângerare la nivelul creierului, în interiorul lui sau în spațiul din jurul creierului

Cauzele accidentului vascular cerebral (AVC)

Cauzele accidentului vascular cerebral ischemic

  • tensiune arterială crescută ce cauzează rigidizarea pereților arterelor
  • hipotensiunea (tensiune arterială scăzută)
  • afecțiuni ale valvelor cardiace
  • probleme de coagulare a sângelui
  • infarct miocardic
  • endocardită (infecție a valvelor cardiace)
  • aritmii cardiace
  • inflamații ale vaselor de sânge

Cauzele accidentului vascular cerebral hemoragic

  • cancer la gât sau creier
  • hemofilie (probleme de coagulare a sângelui)
  • leziuni ale capului

Simptomele accidentului vascular cerebral (AVC)

Atacul vascular este anunţat de mai multe semne și simptome care nu trebuie ignorate. Orice persoană care simte sau experimentează de simptome de mai jos ar trebui să meargă la medic imediat.

  • amorţeli la nivelul feţei, mâinii, piciorului, de obicei pe o singură parte
  • pareză facială, senzaţia că gura se lasă în jos şi ochiul se închide
  • confuzie bruscă şi ameţeli, greutate în înţelegere
  • pierderea bruscă a vederii într-unul sau amândoi ochii
  • mers greoi, pierderea echilibrului, ameţeală şi lipsă de coordonare (scăparea obiectelor din mână)
  • durere severă de cap care apare brusc şi care nu are o cauză evidentă

Metoda FAST de recunoasterea unui accident vascular cerebral (AVC)AVC

Cea mai simpla modalitate de recunoastere a accidentului vascular (AVC) este metoda FAST (Face, Arms, Speech, Time):

F (face=față) – roagă persoana suspectată de AVC să zâmbească și observă dacă exista o asiemtrie a feței.

A (arms=brațe) – roagă persoana suspectată de AVC să ridice brațele și observă dacă le poate ridica pe amândouă.

S (speech=vorbire) – roagă persoana suspectată de AVC să rostească o propozitie scurta și observă dacă prezintă dificultăți în articularea cuvintelor.

T (time=timp) – viteza de reacție este foarte importantă. Dacă toate simptomele de mai sus se confirmă sună imediat la ambulanță, pentru ca pacientul să ajungă cât mai repede la spital.

Tratamentul accidentului vascular cerebral (AVC)

Atacul vascular cerebral (AVC) este o afecțiune care apare brusc, iar cei apropiați trebuie să știe să recunoască schimbările de comportament ale persoanei afectate.

Tratamentul accidentului vascular cerebral se aplică în funcție de cauză, însă cel mai important lucru este ca pacientul să fie dus cât mai repede la medic, după ce simptomele au început să apară. Medicul va indica efectuarea unei tomografii computerizate sau a unui RMN (rezonanță magnetică), plus alte teste suplimentare, dacă este cazul, pentru a identifica despre ce tip de atac cerebral este vorba.

După ce sunt localizate cheagurile sau hemoragia, pot fi determinate căile de tratament, printre care restabilirea circulației sangvine sau controlarea hemoragiei la nivelul creierului (în cazul atacului cerebral hemoragic).

Este bine de știut că un AVC poate determina o dizabilitate fizică, în funcție de localizarea și extinderea leziunii la nivelul creierului, sau, în cazuri grave, chiar decesul. Totuși, mulți pacienți se recuperează bine după un accident vascular cerebral, iar recuperarea fizică depinde de gravitarea leziunilor.

Metode naturiste de prevenție a accidentului vascular cerebral

Chiar dacă afectează, în special, persoanele trecute de 65 de ani, un sfert dintre pacienții cu această problemă au vârste mai mici, unii chiar sub 40 de ani. Totuși, accidentul vascular cerebral poate fi prevenit printr-un stil de viață din care să nu lipsească activitatea fizică, un regim alimentar sănătos, respectarea orarului de somn și renunțarea la fumat.

Atacul vascular cerebral poate fi prevenit printr-un stil de viață sănătos, dar și cu ajutorul unor plante, care reduc riscurile, previn formarea cheagurilor și scand tensiunea arterială, dacă aceasta are tendința să crească.

Ceaiul verde sau negru

Cercetătorii britanici au demonstrat că persoanele care beau zi de zi ceai negru sau verde au un risc de a face AVC cu 21% mai mic, față de cei care nu au acest obicei. Substanțele pe care le conțin aceste ceaiuri înlesnesc circulația sângelui, ceea ce previne formarea cheagurilor care duc la accident vascular.

Păducelul

Păducelul ajută la reglarea tensiunii, stimulează activitatea cardiacă și împiedică formarea cheagurilor. Se poate lua sub formă de tinctură.

Usturoiul

Ajută la scăderea tensiunii arteriale sau la menținerea ei în limite sănătoase. Favorizează fluidificarea sângelui și previne formarea cheagurilor pe artere. Ar trebui să consumi doi-trei căței de usturoi pe zi. Dacă nu te dai în vânt după gustul lui sau nu vrei să îți miroasă gura, îi poți tăia foarte mărunt și înghiți cu apă.

Caută în dicţionarul medical
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton