El este Victor Ciubotaru! Îl mai poți întâlni în mediul online sub nickname-ul “VexVictor”. Ceea ce face el ca meserie nu este deloc ceva obișnuit, nu merge de luni până vineri, de la 9 la 5 la un birou și nici nu câștigă un salariu de duzină. Victor este antrenor, antrenor de poker! Pe o piață în continuă creștere și într-o continuă cerere, Victor a știut că acesta este viitorul și a tras lozul cel mare. Dar haideți să vedem ce experiență trebuie să ai ca să poți ajunge să îi înveți pe alții tainele sportului minții.
Victor Ciubotaru are 30 de ani și a terminat Facultatea de Informatică. A fost atras de poker, așa că a început să îl practice la modul profesionist în urmă cu opt ani. Predă de cinci ani! Mărturisește că a avut peste 100 de studenți și peste 80% dintre ei au avut o rată de succes foarte mare. Restul de 20% au abandonat din motive personale. Printre foștii lui studenți, se numără mulți jucători care acum joacă la masa greilor, printre care Andrei “Niceguy”, ce a participat în Las Vegas la WSOP, Adrian Răiceanu care joacă în Cipru și în București sau Matei “hedonisst”. Din ce în ce mai mulți români sunt prezenți la turneele de poker.
Originar din Iași, Victor mărturisește că predă pokerul la mai multe niveluri: de la începător, pentru cei care au devenit pasionați de acest sport și doresc să îl practice la nivelul profesionist, sau predă pentru avansați, pentru cei care vor să joace la mese cu mize mari sau în turnee online de poker cu mize mari. Foarte mulți încep de pe PokerStars, cea mai mare platformă online de poker din lume. Dacă ești bun și ai și un antrenor bun în spate, poți avansa rapid și poți avea câștiguri notabile. Dacă ai și abilitățile necesare de a participa live la turnee, atunci mai ai un as în mânecă. Ajungi să te numeri printre numele grele și poți ajunge să câștigi sume cu multe zerouri în coadă. Cât de importanta este variația pozitivă? Este, dar pe lângă asta, trebuie să ai multă, multă muncă în spate, multă practică care să te facă să înțelegi exact regulile jocului. Nu ține de variație pozitivă. Aici îți trebuie un om instruit, cu mintea analitică, care știe când e bine să mizezi și când e bine să te retragi. Aici intervine un om ca Victor. În ultimii ani, industria pokerului online a cunoscut o creștere imensă în cifre, audiențe, jucători, bani – o ocazie numai bună pentru jucătorii deja titrați ca să ia sub aripa lor amatori.
Trebuie să ai însă și un talent pedagogic, nu numai cunoștințe. De asemenea, candidații care vor să lucreze cu un antrenor ca Victor Ciubotaru au și mai multe opțiuni. Ca de exemplu, pot alege să facă sesiuni scurte, cursuri pe termen mediu, sesiuni de grup sau individuale sau chiar sesiuni de diagnostic, dacă jucați deja poker de ceva timp. Și remunerația lui poate fi diferită: fie se cade de acord pentru o sumă fixă pe sesiune sau pe lună, fie se acordă un procentaj din profiturile lunare.
Este o profesie nouă pentru România, ba chiar prea puțin cunoscută și, poate, de unii desconsiderată. Însă, un antrenor bun te poate aduce pe culmi nebănuite, exact ca în oricare alt sport. Ba mai mult, antrenorii buni nu se găsesc pe toate drumurile. Trebuie să îndeplinească obligatoriu două condiții extrem de importante. Trebuie musai să fie un jucător sau un fost jucător câștigător, cu turnee câștigate, de preferință pe mize foarte mari. Și al dolea factor esențial este să fie un bun profesor, căci nu oricine știe să explice. Iar mulți jucători nu ar știi să redea în cuvinte ceea ce fac pentru a câștiga. Un alt element demn de luat în considerare de elevi este și rata anterioară de succes pe care a avut-o acel antrenor: câți dintre elevii lui au reușit. Așa că, dacă sunteți pasionați de acest sport-fenomen, investiți într-un antrenor bun pentru viitorul vostru.