Am citit de curând scrisoarea unei mame care se plângea că adolescentul ei nu mai vorbește, nici cu ea, nici cu vreun alt membru al familiei. Când vine acasă, se închide în camera lui și iese numai să mănânce. Mormăie ceva de „bună ziua” și… cam atât.
„Dacă, în ultimul timp, copilul nu mai vorbește cu voi, este bine să-l întrebi ce s-a întâmplat și să-l asiguri că, dacă are nevoie de ajutorul tău, vei fi alături de el”, te sfătuiește psihologul Cristina Ion-Rădulescu, adăugând că „e recomandat să fii atentă la nevoile lui, fără a fi prea insistentă”.
► Etapă normală
În viața oricărui adolescent poate veni un astfel de moment. Ține de dorința lui de a-și dobândi autonomia. Dar, cu cât ai comunicat mai mult cu el când era mai mic, cu atât mai ușoară va fi această etapă. Retragerea nu va fi extremă și nu va dura foarte mult. Mai întâi asigură-te că este o „retragere” normală, că nu e ceva mai mult la mijloc. Dar dacă, în plus, se izolează și de prietenii lui, pare trist, depresiv, notele la școală au scăzut, e nervos sau ostil, pare clar că este ceva mai mult decât o etapă normală. Atunci ar fi bine să ceri ajutorul unui specialist, pentru a vedea care este problema și a o rezolva.
► Nevoia de libertate
Dacă totul e în limitele normalului, ține minte că nu va dura mult. În plus, nu o lua personal și păstrează-ți simțul umorului. Lasă-i suficient spațiu. Încearcă să înțelegi că în această perioadă are nevoie să petreacă mai mult timp cu prietenii și vrea mai multă libertate. Nu înseamnă că tu și tatăl lui nu mai sunteți cei mai importanți oameni din viața lui, ci doar că vrea să își arate și să-și testeze mai mult independența. Ține minte că, în cele din urmă, se va întoarce, așa că nu forța prea mult. Lasă timpul să rezolve problema. Prea multe încercări de a vorbi cu el atunci când nu vrea ar putea mai mult să strice decât să facă bine.
► Mici trucuri să îl scoți din tăcere
Arată-i că, atunci când va fi dispus să aibă o conversație, vei fi disponibilă. Când stați de vorbă, încearcă să abordezi subiecte care îl interesează. Dacă îți face vreo dezvăluire care te scandalizează, nu sări imediat să-l critici, pentru că altă dată nu îți va mai spune nimic. O dată pe săptămână, organizează ceva amuzant împreună cu toată familia. Invită-l să participe, dar lasă-l să aleagă dacă vrea. Cel mai bine ar fi să programezi astfel de evenimente într-o seară din timpul săptămânii. Ai mai multe șanse să-l prinzi.
„Este bine să te arăți disponibilă să comunici cu el. Adolescentul are nevoie să știe că nu îți este indiferent ce i se întâmplă. Chiar dacă încercările tale nu vor avea efectul așteptat de tine, este bine să nu renunți. Fii calmă și, cu multă răbdare, asigură-i un climat emoțional optim pentru a-l face să se deschidă. Nu-l traumatiza cu reproșuri sau cu comparații cu alți copii. Nu-i impune limite greu de respectat, fii flexibilă și, oricât de greu ar fi, fii tolerantă.” Foto: ThinkStock