O pierdere în greutate de numai 5 kilograme poate avea efecte benefice pe care nici nu le bănuieşti. Te simţi mai bine, arăţi mai bine şi aşti mai sănătoasă. Dr. Oz îţi spune cum reuşeşti asta.
1. Consum variat de calorii
Când consumi zilnic acelaşi numpr de calorii, corpul tău începe să se obişnuiască şi nu mai pierde grăsime. “Ca să continui slăbore, variază consumul de calorii”, spune dr. Oz. “Consumî azi 1800 de calorii, apoi limitează-te la 1600 de calorii mâine şi 1700 poimâine”. În acest fel, corpul tău va consuma mai multă energie ca să se adapteze la ceea ce îi oferi.
2. Apă cât mai multă
Dr. Oz nu impune o anumită cantitate de apă. “În fiecare zi, bea suficientă apă aşa încât urina ta să fie deschisă la culoare”, spune specialistul. Studiile au arătat că la 10 minute după ce bei apă rece ca gheaţa, metablismul devine mai rapid şi rămâne aşa timp de o jumătate de oră. În plus, cu cât bei mai multă apă, cu atât dispare senzaţia de foame.
3. Supe la fiecare masă
Dacă nu poţi să bei multă apă, ai şi alte metode de a te hidrata. Supele de legume sau pui sunt răcoritoare, te hidratează şi au puţine calorii datorită conţinutului mare de apă. Te ajutp să te saturi fără să mănânci prea mult.
“În ultimul timp, porţiile de mâncare au devenit tot mai mari, ceea ce înseamnă că e foarte uşor să consumi multe calorii, chiar şi atunci când iei o masă sănătoasă”, spune dr. Oz. El spune că ne putem sătura cu porţii mai mici dacă suntem atente la ce punem în farfurie.
De exemplu, o porţie de carne nu trebuie să fie mai mare decât palma ta, iar o jumătate de farfurie trebuie să fie ocupată cu legume. Dacă mănânci în oraş, ai observat probabil cât de mari sunt porţiile la mai toate restaurantele. Comandă un singur fel fără garnitură dar cu o salată mare de crudităţi.
5. Fără alimente degresate
Produsele degresate conţin mai puţină grăsime, ceea ce teoretic este bine pentru că grăsimile au multe calorii. Numai că ele au şi un gust bun. Dr. Oz spune că pentru a nu se pierde gustul bun, producătorii înlocuiesc grăsimile cu alte ingrediente, de exemplu cu zahăr sau făină – carbohidraţi simpli care dau un gust bun, dar duc la modificări bruşte ale glicemiei, ceea ce îţi dă o senzaţie de foame de necontrolat.
Proteinele nu trebuie să lipsească dn dieta ta, spune dr. Oz. Acestea îţi asigură o senzaţie de saţietate de durată şi sunt necesare pentru muşchi puternici. Caută să mănânci peşte o dată la două zile pentru că pe lângă proteine, el conţine şi grăsimi bune omega 3. Legumele te ajută să te saturi cu puţine calorii şi conţin fibre, care previne constipaţia.
7. Fără îndulcitori artificiali
Produsele “light” care conţin mai puţine calorii sunt îndulcite cu îndulcitori artificiali în loc de zahăr. Teoretic, ar fi bine, numai că studiile au arătat că şi îndulcitorii artificiali îngraşă la fel de mult ca zahărul pentru că te fac să mănânci prea mult şi îţi dau poftă de dulce. “Renunţă la îndulcitori şi bucură-te de dulciurile naturale, cum sunt fructele sau ciocolata neagră, bogată în antioxidanţi”, spune dr. Oz.
8. Fără sucuri
Pline de zahăr, sucurile sunt bombe calorice care nici nu îţi dau vreo senzaţie de saţietate. Un singur pahar de suc poate să conţină cantităţi impresionante de zahăr, numai că gustul dulce este mascat de alte ingrediente şi astfel poţi ajunge să bei şi un litru de suc, dacă nu mai mult, într-o singură zi. “Pe lângă faptul că îngraşă, sucurile îţi măresc riscul de diabet, osteoporoză şi carii. Nici măcar cele light nu sunt indicate”, spune dr. Oz.
Foto: Thinkstock