Meseria e brățară de aur

.
Așa suna vorba bunicii, de care mi-am adus aminte de curând. Am fost la Urlați la începutul anului școlar, când pe aici toată lumea se agita în jurul manualelor unice și a schimbărilor de multe ori discutate și atât de necesare în sistemul de învățământ. De ce vă povestesc asta? Pentru că am putut vedea cum schimbarea mult dorită se întâmplă uneori chiar sub ochii noștri.

Text de Cristina Dumitru

Educație

Elevii din Urlați pot să învețe o meserie „pe bune“ – o inițiativă ambițioasă care se poate transforma într-un model și la nivelul altor comunități unde este nevoie de forță de muncă specializată, dar unde școlile de meserii au dispărut aproape complet. La Urlați, Procter & Gamble, în parteneriat cu Habitat for Humanity România și cu sprijinul autorităților locale, a construit o sală de clasă nouă pentru elevii școlii tehnice din Urlați. Iar viitorii specialiști în electronică-automatizare au început anul școlar într-o sală de clasă modernă și complet echipată, construită de la zero în doar trei luni. Până nu demult, dacă un elev dorea să urmeze studii tehnice, ar fi trebuit să se deplaseze la Ploiești, aflat la aproximativ o oră de mers cu mașina.

Ce perspective le aduce școala tehnică

Elevii care se înscriu la aceste cursuri tehnice au șansa să studieze acum aproape de casă, să învețe o meserie și să își construiască un viitor acasă. Iar noua sală de clasă completează o serie de alte activități care vin în sprijinul educației, cum sunt oferirea de burse celor mai buni elevi, sprijinirea participării în competiții regionale și naționale sau oferirea de oportunități profesionale în cadrul fabricii pe care compania o are la Urlați.

Construcția, inaugurată la începutul anului școlar 2017-2018, este cea mai bună dovadă că, atunci când oameni cu viziune din ONG-uri, din rândul autorităților și din instituțiile locale își unesc forțele împreună cu membrii comunității, lucruri minunate se întâmplă.

În plus, aproape 80 de voluntari au fost implicați în diferite faze și activități ale proiectului. Compania P&G deține în Urlați o fabrică de produse pentru îngrijirea părului și investește în comunitățile din care face parte, iar educația reprezintă unul dintre domeniile în care se implică continuu. Și chiar mi-aș dori să văd modelul acesta replicat și în alte orașe din România!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton