Trei mese pe zi la ore fixe sau ciugulit din 2 in 2 ore? Post inainte de pranz sau nimic in gura dupa 7 seara?
Indicatiile sunt atat de contradictorii, incat te bulverseaza. Adevarul e ca nu suntem toti la fel. Asa ca, cel mai indicat ar fi sa iti faci programul de masa in functie de tipologie. In Ayurveda, medicina traditionala indiana, sunt descrise trei mari tipologii umane, numite „dosha”. Identifica-ti tipologia si mananca in consecinta!
Kapha Dosha „grasa si frumoasa” (pamant si apa)
Esti Kappa Dosha daca ai corpul robust, te ingrasi foarte usor, chiar daca n-ai o pofta de mancare iesita din comun. Te trezesti greu dimineata si esti mai degraba lenta. In cazul acesta, e indicat sa nu manaci nimic pana in pranz. Rezuma-te la a bea apa. De asemenea, nu mai mananca dupa apusul soarelui, daca vrei sa iti tii greutatea sub control.
Astfel, rezuma-te la doua mese pe zi, una pe la 12, si cealalta pe la 18-19. A treia masa inlocuieste-o cu… amor! Persoanele cu aceasta tipologie au multa energie, dar se urnesc greu. Pentru Kappa Dosha e recomandat sa-si puna in mancare condimente pentru digestie: ghimbir, piper, cimbru, busuioc.
In cazul acestei dosh-e, dimensiunile corpului sunt medii. Esti calduroasa si ai un apetit impresionant. Din fericire digestia ta e foarte buna, devorezi orice, la fel ca focul. Ar fi bine sa ai mereu in geanta un mar sau niste biscuiti, pentru cazul in care te apuca foamea brusc. E posibil sa devii foarte nervoasa daca esti nevoita sa rabzi.
Ora mesei? Exact atunci cand vrei tu. Mananca mai putin, dar mai des. In ciuda digestiei bune, esti foarte sensibila la E-uri -conservanti si substante sintetice – si corpul tau reactioneaza violent: eruptii, febra, dureri de stomac. Iti sunt recomandate alimentele naturale, consumate moderat, fara prea multe condimente. Esti tu picanta destul!
Vata Dosha „like a model” (aer)
Te incadrezi in Vata Dosha daca ai corpul slabut si firav, indiferent daca esti inalta sau miniona. Esti friguroasa si uscativa, iar pofta de mancare e foarte variabila. Azi mananci tot ce iti pica in mana, maine nici nu te atingi de mancare. Te ingrasi foarte greu. Pentru tine s-a inventat programul strict de masa, si tu esti cea pentru care e adevarata afirmatia „Micul dejun e cea mai importanta masa a zilei”.
Pentru a te echilibra, e important sa respecti cele trei mese si ideal, la aceleasi ore! In plus, pranzul tau trebuie sa contina ciorba sau supa calda. Nu te multumi doar sa rontai uscaturi. Apetitul tau variabil trebuie disciplinat, daca vrei sa mai pui pe tine cateva kilograme. Pofta buna!
Consultant de specialitate: dr. Marilena Galca Foto: Shutterstock