Deși e vară, îți îndeși laba piciorului în încălțări cât mai închise, doar-doar vei ascunde „defectul” atât de supărător și de dureros. A venit vremea să scapi de chin! Există metode moderne de tratament chirurgical.
Parcă mai ieri îți etalai noua pereche de sandale elegante, cu toc, și pedichiura impecabilă. Nici nu știi când anume degetul mare de la picior și-a modificat postura, lăsând osul de la încheietură să iasă în afară. Acum, oricât de confortabilă ar fi încălțămintea, pentru tine tot incomodă este. Pe lângă aspectul deloc plăcut, durerile insuportabile fac ca apariția monturilor să ducă la probleme serioase. Din fericire, o vizită la medic te poate scăpa de chin.
Cum se formează
Sunt cunoscute în literatura de specialitate sub numele de hallux valgus. Și asta pentru că degetului mare de la picior i se mai spune și haluce, iar valgus s-ar traduce prin devierea acestuia. Când articulația de la baza degetului, numită metatarsofalangiană, își mărește dimensiunile, când degetul mare începe să se îndrepte înspre degetul următor sau chiar se încalecă, țesuturile din jur se inflamează și provoacă dureri. Astfel de deformări nu țin cont de vârstă. Totuși, primele faze de dezvoltare au loc încă din copilărie și adolescență, urmând ca, în general, după 40 de ani, să-și facă simțită prezența. De ce apar monturile? Un motiv anume nu există, însă sunt destui factori care duc la deformarea articulațiilor labei piciorului. Obezitatea joacă un rol important, dar și activitățile care presupun perioade lungi de stat în picioare. În egală măsură, piciorul plat, tendonul scurt, precum și încălțămintea necorespunzătoare, prea strâmtă, cu toc foarte înalt, favorizează și grăbesc evoluția monturilor. Există și așa-numitul mont „al croitorului”, care se dezvoltă la baza degetului mic. Un risc crescut de a face monturi îl prezintă și persoanele care au în familie antecedente, care au artrită reumatoidă, gută.
TE OPEREZI SAU NU?
Deși factorul estetic se află în prim-plan atunci când vine vorba despre înlăturarea monturilor, trebuie subliniat faptul că intervențiile chirurgicale nu sunt de ordin estetic. Este și motivul pentru care nu se fac decât atunci când celelalte metode de tratament eșuează, iar deformațiile duc la dureri insuportabile și chiar la disfuncționalitatea piciorului. Persoanele obeze, cele cu boli cronice, precum piciorul diabetic sau arteriopatia obliterantă (arterita), nu vor fi operate, preferându-se în astfel de situații un tratament de conservare. Tehnicile chirurgicale moderne repoziţionează oasele și articulațiile. Există diferite tipuri de intervenții, însă numai chirurgul ortoped este cel care decide care e cea mai potrivită pentru tine. Așa-numita artroplastie de implant, care înseamnă protezarea articulației, nu se practică foarte des în acest scop.
CE SPUNE SPECIALISTUL
„Tratamentul chirurgical se aplică situațiilor în care tratamentul conservator a fost ineficient și constă în corecția axelor piciorului prin proceduri care se adresează oaselor (osteotomii), ligamentelor și tendoanelor (reechilibrări capsulo-ligamentare). Tehnicile chirurgicale actuale și procedurile moderne de corecție a diformităților osoase cu fixare fermă a oaselor permit un mers cu sprijin precoce pe piciorul operat, lipsa imobilizării gipsate în perioada postoperatorie și durata de spitalizare de 1-2 zile, cu recuperarea integrală a funcției piciorului. Tratamentul chirurgical nu urmărește numai obținerea unui picior estetic, ci a unuia funcțional, fără dureri și dificultăți la mers. Se poate efectua în orice moment al anului, cu avantajele și dezavantajele fiecărui anotimp. Perioada de recuperare depinde de gradul deformării și de tehnica operatorie, însă nu depășește 6 săptămâni, timp în care se va purta încălțăminte specială. Dacă intervenția a fost făcută corect și se respectă protocolul pre și post-operator, riscul de recidivă e minim.” DR. BOGDAN CIUREA chirurg ortoped, Rețeaua privată de sănătate Regina Maria