3 aplicații mobile care te pot avertiza în cazul dezastrelor naturale

.
Fie că vorbim de fenomene meteo extreme, fie că vorbim despre dezastre naturale, puțini sunt cei care știu că există și în România aplicații mobile care ne pot avertiza.

Guvernul a anunțat deja că Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), împreună cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), alături de operatorii de telefonie mobilă, lucrează la un sistem de alertare a populației, prin telefonul mobil, numit “Sistem Alert”. Până la momentul la care vom putea utiliza însă acest sistem, iată ce opțiuni avem:

Aplicația DSU pentru situații de urgență

Aplicația Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) este disponibilă în gratuit în App Store și Google Play și are patru categorii – informare, alertare, raportare și învățare.

Aplicația oferă informații legate de comportamentul în cazul cutremurelor, inundațiilor, incendiilor, dar și informații care ar putea fi folositoare în cazul acordării primului ajutor. Totodată, aceasta include avertizări meteo, de inundații, cutremure sau drumuri blocate.

Din păcate însă, majoritatea recenziilor făcute de către utilizatori sunt negative și spun că aplicația se blochează, necesită update-uri sau pur și simplu nu funcționează.

INOVAGRIA Meteo, aplicația Administrației Naționale de Meteorologie

Aplicația INOVAGRIA Meteo este disponibilă în Google Play și oferă avertizări meteorologice și buletine agrometeorologice.

Aplicația costă 9,95 euro pe an, accesul fiind gratuit în primele 7 zile.

Recenziile utilizatorilor arată că aplicația mai are nevoie de îmbunătățiri.

Alertă cutremur Vrancea, aplicație realizată în parteneriat cu Institutul Român de Seismologie Aplicată (IRSA)

Aplicația de alarmă seismică este disponibilă pe bază de abonament lunar (9,99 euro) sau anual (99,99 euro), în App Store.

Conform site-ului oficial, după ce este pornită, ea trebuie să ruleze tot timpul în fundal, pentru că este conectată 24/7 la sistemul IRSA și permite utilizatorilor să ia cunoștință, cu aproximativ 30 de secunde înainte, de apropierea iminentă a undei de șoc a unui cutremur de peste 4.8 grade pe scara Richter.

Cei care au folosit această aplicație au spus că poate fi într-adevăr utilă, dacă se mai lucrează la timpul de avertizare. Chiar dacă pe site-ul oficial scrie că alarma se primește cu aproximativ 30 de secunde înainte de seism, se pare că au fost oameni care au primit această alarmă cu doar 10-15 secunde înainte.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton