Tratată cu leacuri băbeşti sau doar cu… indiferenţă, tusea are consecinţe pe termen lung. Iar bolile ascunse în spatele ei sunt grave!
Fie că fumezi ori nu, fie că lucrezi în mediu toxic sau nu, trebuie să i te adresezi medicului la cel mai mic semn de tuse. Căci nu e neapărat ca ea să vină doar de la plămâni. Cardiacii tuşesc, semn că boala s-a agravat. Sunt și cazuri în care astmul are ca unică formă de manifestare tusea. Când persistă o perioadă îndelungată, poate provoca hernii. Mai mult, poate ascunde boli precum tuberculoza sau cancerul bronhopulmonar.
Semne de luat în seamă
I se întâmplă oricui. Ce rost are să mergi la medic pentru fleacuri? O înghițitură de sirop, două-trei tablete, nişte ceai fierbinte şi gata! Trece. Ei, nu e chiar aşa. Seacă, uscată, umedă, tusea e rea oricum. Dar, în funcție de tip, ne putem da seama, cât de cât, de gravitatea afecţiunii pe care o poate ascunde:
► Tusea seacă este cel mai des întâlnită. Poate fi prima fază a unei bronşite acute. Dacă apare și când persoana se întinde, e semn de afecţiune pulmonară. Dacă însă, şi mai rău, trezește omul din somn, fără să fie răcit, e posibil să aibă probleme cardiace. Când apare după cină, la culcare, e semn de reflux gastroesofagian sau de hernie hiatală.
► Despre tusea de efort poate că nu ai prea auzit, deși se manifestă la mulţi. Apare după efortul fizic prelungit sau chiar după un hohot de râs. Şi cei cu sinuzită, rinită cronică sau anemie au parte de asemenea manifestări.
► Tusea stinsă, şoptită, răguşită este un puternic semnal de alarmă, simptom al tuberculozei laringiene sau al cancerului de laringe.
► Tusea înecăcioasă este urmarea cancerului pulmonar extins în laringe. Mai poate fi cauzată de inflamarea aparatului genital feminin.
► Tusea dureroasă este principalul semn al unei eventuale pleurite, în timp urmând să apară şi junghiuri. Aceasta provoacă întreruperi de respiraţie, senzaţia de sufocare.
► Tusea umedă, cu expectorații, este dată, în peste 90% din cazuri, de afecţiuni pulmonare. Sputa gelatinoasă poate indica o ultimă fază a cancerului bronhopulmonar.
Cele mai frecvente cauze ale tusei sunt virozele. Tusea apare şi din cauza alergiilor respiratorii, de la bronşită cronică şi astm bronşic, la afecţiuni cardiace cu insuficienţă cardiacă sau probleme ORL.
Fumătorii, în marea lor majoritate cu bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), cred că tusea zilnică și sputa sunt efecte normale ale obiceiului lor, nu simptome de boală, și ajung la spital când este prea târziu. Oricine tuşeşte trebuie să vină la pneumolog şi să facă o radiografie. Tusea prelungită poate fi primul semn de cancer pulmonar sau tuberculoză.
Foto: Thinkstock