Sănătate: Ce nu trebuie să uităm despre CANCERUL DE SÂN

.

Cancerul de sân nu constituie o maladie ce selectează o anumită categorie socială, el poate afecta orice femeie şi, câteodată, îi atinge chiar şi pe bărbaţi.
Dincolo de un regim de viaţă sănătos şi echilibrat, depistarea la timp a bolii rămâne cel mai redutabil adversar în lupta pentru viaţă.
Incidenţa cancerului mamar în România a crescut de la 25 la 40% la femei în mai puțin de
10 ani și e pe primul loc în patologia oncologică la sexul femeiesc. Mortalitatea este mare, în ciuda eforturilor de informare şi diagnosticare precoce. O parte din vină cade pe obiceiurile alimentare nesănătoase şi fumat, însă factorul genetic cântăreşte cel mai greu în rândul pacientelor diagnosticate cu această maladie.

Factori favorizanţi

Marea majoritate a femeilor (85%) care dezvoltă cancer de sân prezintă factori de risc identificabili: antecedentele familiale, activitatea ovariană, boli benigne de sân, alimentaţia şi factorii endocrini. Autoexaminarea sânilor efectuată lunar, de toate tinerele și femeile cu vârsta de peste
20 de ani, este un gest obligatoriu care ar trebui să fie parte din rutina fiecăreia. După vârsta de 35 de ani, o femeie trebuie să se prezinte anual la medic pentru o examinare a glandei mamare (examen senologic). În cadrul unei astfel de evaluări, medicul efectuează o „anamneză” prin care analizează factorii de risc la care este supusă persoana examinată.

Scanarea sânului, un ajutor  pentru a combate la timp cancerul

Alături de examenul clinic, lumea tehnologiei moderne vine cu beneficii neașteptate: evaluare mamografică cu niveluri din ce în ce mai mici de radiații, rezoluții foarte mari (mamografia digitală) și o adevărată explozie în dezvoltarea ecografiei (metodă absolut inofensivă, care folosește ultrasunetele). Acuson S2000 ABVS este cel mai modern echipament dedicat prevenţiei şi diagnosticării nodulului mamar și posibilităţii de identificare a cancerului la sân. În numai 12 minute, aparatul permite vizualizarea în mediul virtual a ţesutului mamar şi ajută astfel la depistarea precoce a formaţiunilor tumorale.

CANCERUL ÎN CIFRE

În SUA se înregistrează anual 44.000 de decese. În România, una din 10 femei riscă să dezvolte cancer la sân. 77% dintre toate cancerele de sân apar la femeile cu vârste de peste 50 de ani , 6,5% la cele sub 40 de ani şi, respectiv, 15%, la cele sub 50 de ani.O femeie cu vârsta de 70 de ani prezintă un risc de aproape 16 ori mai mare în comparaţie cu o femeie de 40 de ani.Rata de supraviețuire la 5 ani pentru femeile sub 45 de ani care dezvoltă cancer de sân este de 79%, faţă de 87% pentru femei de peste 65 de ani.

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton