Multe bunătăţi, mult stres, câteva kilograme în plus (pe burtică, pe coapse, ştii tu…). Aşa arată nota de plată a Sărbătorilor de iarnă. Acum frigiderul respiră uşurat şi tu ai toate şansele să-ţi recapeţi silueta. Dar mai rămâne în ecuaţie stresul…
De stres n-ai cum să scapi, face parte din viaţa de zi cu zi. Toţi suntem stresaţi, dar… fiecare în felul lui. Şi fiecare fel acţionează… într-un anume fel, făcându-te să te îngraşi văzând cu ochii.
“OALA SUB PRESIUNE”
Problema care te apasă – de ordin familial, profesional, finaciar etc. – a devenit o obsesie. Nu poţi scăpa de nodul din gât, eşti obosită şi nervoasă, mai ales că noaptea nu pui geană pe geană. N-ai poftă de mâncare, înghiţi un sandviş între două rapoarte predate şi te apucă seara tot cu stomacul gol. Ba nu, ai băut multe cafele tari şi ai ronţăit juma’ de ciocolată… ► De ce te îngraşi? Din cauza dereglărilor hormonale produse de modul acesta haotic de viaţă. Şi din cauza alimentelor pline de grăsimi şi zaharuri care “se depun” pe burtă şi talie. ►Cum slăbeşti? Elimină factorul de stres: mutăte în alt birou, lămureşte lucrurile în familie (chiar şi printr-un divorţ, la nevoie). Intră în program normal: trei mese pe zi (cu accent pe micul dejun) şi alimentaţie variată (proteine animale, legume, fructe, cereale). De 2-3 ori pe săptămână fă-ţi (sau comandă) sandvişuri “deştepte”: cu şuncă slabă sau pui, salată multă şi castraveciori, fără unt sau maioneză! În celelalte zile mănâncă peşte sau carne cu legume. Redu stimulenţii: doar 2 cafele şi 1 pahar de vin pe zi. Şi consumă cât mai multe alimente care combat stresul: fructe şi legume proaspe- te (vitamina C) sau uscate (magneziu), lactate (calciu), scoici (zinc).
MEREU “PE ARCURI”
Eşti hiperactivă, asta este problema ta. Continuu neliniştită, perfecţionistă, faci zece treburi dintr-o dată. Fireşte, nu ai timp nici să respiri! Consumi multă energie, deci ai nevoie de mult carburant: mănânci mult şi în viteza a şasea (aşa cum şi trăieşti). ►De ce te îngraşi? Pentru că mesele “sufocate” de calorii şi grăsimi nu-i oferă organismului tău nutrimentele sănătoase. ►Cum slăbeşti? Reconsiderându-ţi atitudinea faţă de pregătirea şi servirea mesei: minutele pe care li le dedici nu sunt o pierdere de timp! Pentru că eşti mereu pe grabă, garniseşte-ţi frigiderul cu alimente uşor de preparat: peşte, pui, legume prospete şi congelate, fructe proaspete şi compoturi, ciorbe şi supe instant. La micul dejun şi dejun axează-te pe peşte, pui, vită, legume, plus un iaurt sau un fruct. Rezervă-ţi măcar 20 de minute pentru fiecare masă – dacă mesteci bine, senzaţia de saţietate se intalează mai iute. Uită, cât stai la masă, de toate celelalte griji! Şi ierarhizează-ţi priorităţi- le: nu mai lua asupra ta mai mult decât e cazul, ai – şi tu – dreptul la o viaţă mai relaxată.
ANXIOASA
Obsesia ta este: ce o să se întâmple? Trăieşti într-o teamă cvasipermanentă. Din motive reale sau pur imaginare. ►De ce te îngraşi? Încerci să scapi de stres… aruncându-te pe mâncare. Persoanele anxioase au “o relaţie afectivă” cu alimentele bogate în zaharuri (care furnizează energie şi produc variaţii mari de insulină în sânge). Ronţăi aproape fără pauză… ►Cum slăbeşti? Redirecţionează-ţi “răzbunarea” asupra alimentelor cu indice glicemic ridicat – paste, orez, pâine şi cereale integrale; te saturi repede, iar zaharurile bune pe care le conţin îţi stabilizează glicemia. Dacă tot mai simţi nevoia să ronţăi între mese, ia-ţi legume crude, brânză slabă, un ou fiert tare sau o felie de jambon degresat. După o masă atât de echilibrată, îţi poţi permite şi o pătrăţică de ciocolată, la cafea. Iată şi un truc: notează-ţi evenimentele şi emoţiile care dezlănţuie senzaţia de foame! Cu timpul vei învăţa să le controlezi şi să fentezi tentaţiile care îţi rotunjesc nepermis silueta.