Vremea frumoasă te îmbie să încerci ceva nou, precum ar fi câteva lecții de călărie. Dar, din multitudinea de baze de echitație, pe care să o alegi? Și după ce criterii? Iată un mic ghid al turismului ecvestru, realizat cu ajutorul lui Mihnea Vîrgolici, de la Cross-Country Farm.
Numărul bazelor unde se poate face turism ecvestru în România se apropie în acest moment de 100, iar multe dintre ele au apărut ca activități conexe ale unei pensiuni și destul de puține ca dezvoltare a unui centru de echitație propriu-zis. Diferențele între serviciile oferite sunt considerabile, și nu ne referim numai la preț. O zi de echitație incluzând cazare, masa și câteva ore de călărie costă între 300 de lei și 200 de euro pe zi, dar ceea ce obții pentru acești bani poate diferi substanțial. În plus, 9 din 10 călăreți sunt începători, de unde și nevoia de a beneficia de o supraveghere pe măsură la călărie.
Nu orice pensiune cu grajd e bază hipică
Mihnea Vîrgolici de la Cross-Country Farm spune următoarele: „Caii sunt animale minunate, însă e bine să fim conștienți în fiecare secundă de faptul că această activitate are un grad ridicat de risc și impune o experiență și responsabilitate deosebite din partea operatorului, dar și asumarea riscurilor de către clienți”. De altfel, siguranța clienților împreună cu bunăstarea cailor ar trebui să fie prioritatea fiecărui operator. Din păcate, domeniul echitației pentru amatori nu este reglementat, motiv pentru care nu e ușor de spus dacă un loc pe care scrie centru de echitație, cu două tuia la intrare și un băiat cu pălărie de cowboy, alături de niște cai mai îngrijiți este sau nu locul potrivit, pentru că o pensiune frumoasă cu un grajd îngrijit nu reprezintă garanția unei vacanțe ecvestre de succes.
Important este ca amatorii de călărie, mai mult sau mai puțin începători, să-și petreacă o vacanță ecvestră în care să se simtă în siguranță, să învețe ceva și să se bucure atât de cai, cît și de natură.
Specialistul în echitație adaugă că „atunci când se merge cu caii în șir indian, doar primii 4 sau 5 călăreți vor auzi instrucțiunile monitorului, iar în cazul în care cursanții nu au experiență deloc, primele ședințe trebuie să se desfășoare individual”.
Câți instructori sunt, care e mărimea grupurilor cu care se lucrează?
Cu câți începători lucrează simultan un instructor?
Cum arată o zi de vacanță călare?
De câți ani operează acel loc și care este calificarea managerului?
Nu uitați să menționați dacă sunteți începători sau nu și ce experiență aveți cu caii. Dacă sunteți începători și vi se spune că un grup poate fi mai mare de patru persoane, poate ca e mai bine să vă continuați cercetările și să alegeți un alt loc pentru lecții de călărie.
De asemenea, întrebați câte ore se parcurg zilnic, în ce ritm se merge și dacă se face galop. Dacă răspunsul e prea entuziast și vi se spune că oricând puteți merge la galop sau că veți galopa din a doua zi de vacanță, e cazul să deveniți suspicioși.
Trei locuri verificate în care se fac lecții de călărie pentru toate nivelurile
Cross-Country Farm, în apropiere de Sighișoara, așteaptă amatorii de călărie cu peste 30 de cai diferiți, atât pentru începători, cât și pentru avansați. Sunt în permanență prezenți doi-trei instructori, toți cu studii superioare și vorbitori de limbi străine, oameni cu multă experiență în echitația de agrement.
Lecțiile de călărie la Cross Country Farm sunt ținute de instructori specializați
Nana Farm se află la nici o oră cu mașina de București, în județul Călărași. Pe lângă lecții și plimbări călare pentru copii și adulți, la Nana Farm se organizează și ședințe de hipoterapie (terapie asistată de cal) pentru copiii cu dizabilități, această activitate fiind oferită gratuit, prin intermediul asociației Horses Land.
Adulți, copii – toți se bucură de contactul cu caii la Nana Farm.
Centrul ecvestru Horse Spirit (telefon 0728 331 734) este situat în comuna Runcu (județul Dâmbovița) și organizează tot timpul anului tabere și weekenduri călare – pe cai și pe ponei – pentru doritori de toate vârstele, la prețuri accesibile. Fiecare cursant este supravegheat și îndrumat cu maximă atenție.
Carii de la Centrul ecvestru Horse Spirit sunt frumoși și docili.