Vezi ce se întâmplă când înghiţi guma de mestecat!

.

Sigur ai auzit, măcar în copilărie, mitul conform căruia guma de mestecat înghiţită se lipeşte de intestine. Vezi cât adevăr e în asta!

La noi se spune că guma de mestecat înghiţită se lipeşte de intestine, iar americanii cred că ea se digeră în cel puţin şapte ani. Să fie adevărat?
Gume de mestecat conţine în mare parte substanţe care nu pot fi digerate. Doar îndulcitorii se pot digera, pe când restul componentelor – răşini, conservanţi, elastomeri – rămân aproape intacţi după trecerea prin sistemul digestiv. De aceea, guma pe care o înghiţi rămâne în corpul tău puţin mai mult decât alimentele. Însă în niciun caz nu rămâne pentru totdeauna şi nici pentru ani de zile.
De asemenea, guma de mestecat nu se lipeşte de intestine. Datorită peristaltismului intestinal – mişcări de contracţie ale intestinelor – ea este împinsă către colon şi apoi eliminată prin scaun. Medicii care fac colonoscopii sau endoscopii găsesc foarte rar bucăţi de gumă în sistemul digestiv al pacienţilor, iar când le găsesc înseamnă că au fost înghiţite în zilele premergătoare analizei.
Totuşi, guma înghiţită poate fi periculoasă dacă e vorba de bucăţi mari sau mai multe bucăţi mici înghiţite pe o perioadă de timp scurtă. Pentru că nu pot fi digerate, ele pot crea blocaje la nivel intestinal, mai ales dacă sunt înghiţite odată cu alte lucruri nedigerabile, de exemplu coji de seminţe.
Foto: Thinkstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton