Povestea spune că profetul Mahomed, aflat în apropierea acestui oraş, a refuzat să intre, spunând că în paradis nu intri decât o dată…
Pe vremuri, capitala Siriei a prosperat economic graţie legăturilor economice cu Drumul Mătăsii. Chiar şi azi, Damascul este renumit pentru bazaruri cu ţesături de foarte bună calitate şi condimente deosebite. Damaschinezii se laudă cu faptul că trăiesc în cel mai vechi oraş locuit din lume (datele arată că a fost locuit începând din 10.000 î.Hr).
Un mix cultural
Exemplul cel mai elocvent în acest sens fiind moscheea Ummayad, care a fost, pe rând, un templu roman dedicat zeului Jupiter şi, apoi, a fost transformată în biserică bizantină. Azi, ea este una dintre cele mai mari moschee după Mecca şi Medina. Se găseşte în Oraşul Vechi, înconjurat de un zid roman. Palatul Azem adăposteşte Muzeul de arte şi tradiţii populare al Siriei. În partea estică a centrului vechi vei găsi cartierul creştin, al cărui simbol este capela Sfântului Pavel. După o zi întreagă de hoinăreală, meriţi să savurezi un ceai şi să te bucuri de un prânz copios la un restaurant din piaţa Martirilor (Marjeh Plas).