Citește despre cele mai cunoscute superstiții pentru Noaptea de Sânziene sau Drăgaica. Ce trebuie să faci și ce nu ai voie să faci în această noapte magică de pe 24 iunie.
Sânzienele sunt zâne bune denumite și drăgaice. Cine nu le respectă sărbătoarea va suferi de mânia lor, căci sânzienele se fac surate cu ielele și rusaliile. Pot aduce grindină, vijelii, pot lăsa câmpul fără rod.
Noaptea de Sânziene coincide cu sărbătoarea ortodoxă a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, dar Sânzienele au origini precreștine, asociate cu Sancta Diana, zeița silverstră.
Superstiții pentru Noaptea de Sânziene. Tradiții de Drăgaică
Florile culese de Sânziene se prind în coronițe și se sfințesc la biserică. Ele pot fi folosite pentru tratarea bolilor sau ca talismane împotriva relelor.
Fetele nemăritate culeg sânziene și le pun sub pernă în speranța că în noaptea de Sânziene își vor visa ursitul sau le aruncă pe casă (dacă rămân acolo se vor mărita în următorul an). Femeile măritate culeg și ele flori de sânziene sau de cicoare și își înfășoară mijlocul cu ele pentru a scăpa de durerile cauzate de muncile la câmp.
Roua căzută în Noaptea de Sânziene vindecă bolile de ochi și de piele.
Superstiții pentru Noaptea de Sânziene. Lucruri pe care nu trebuie să le faci de Drăgaică
Noaptea de Sânziene mai este denumită și Amuțitul Cucului și este considerată zi în care nu se lucrează.
Cine spală, coase sau mătura va muri trăznit.
Cele mai importante superstiți pentru Noaptea de Sânziene sunt cele legate de dragoste și moarte.
Nu trebuie să uităm să dăm de pomană de Drăgaică. Această zi se mai numește și moșii de Sânziene.
Cei care nu sărbătoresc cum se cuvine această sărbătoare vor fi loviți de sânziene cu “lanțul sânzienelor”. De aceea, în toate zonele țării se organizează bâlciuri.
Sânzienele se răzbună pe femeile care nu sărbătoresc această noapte magică și le pocesc gura. Nici bărbații nu scapă nepedepsiți, cei care au mințit sau care au făcut rău vor suferi de mânia sânzienelor.
Cine caută să vadă Dansul ielelor în pădure va amuți pentru totdeauna.
Se spune că în noaptea de Sânziene se deschid porțile cerului
Surprinse şi în romanele lui Eliade, Sânzienele dau naştere unui spectaculos ceremonial magic în noaptea de 23 spre 24 iunie. Din perspectivă mistică, se spune că în noaptea de 23 iunie porţile cerului se deschid, iar orice muritor care bate la vămile nevăzutului poate să intre doar dacă poartă o coroniţă galbenă de flori sau duce un fir de sânziană, căci „Sfintele zâne” sunt făpturi fantastice şi binefăcătoare.
Din cultul precreştin se păstrează şi astăzi tradiţii şi obiceiuri frumoase în multe din zonele ţării, cea mai spectaculoasă dintre ele fiind noaptea focurilor de vară.
Există mai multe tradiţii care aprind astfel de nopţi ale focurilor de-a lungul anului, dar nici una ca noaptea de Sânziene. În satele din Maramureş cu precădere se aprind cele mai spectaculoase focuri la miezul nopţii. După căderea întunericului, bărbaţii se adună pe dealuri ţinând făclii aprinse din care sar scântei, iar fetele se învârt asemeni făcliilor, dansează şi chiuie. După ce ard, tinerii coboară pe malul râului unde se face un foc mare, peste care sare toată lumea, urmând ca perechile de îndrăgostiţi să intre în râu şi să se scalde.
Urmărește în imaginile de mai jos ce tradiții de Sânziene se respectă în Maramureș