Concedierea, un subiect tabu

.

Oamenii se feresc să vorbească despre concediere, fie pentru că se învinovăţesc pentru cele întâmplate, fie de teamă că le-ar afecta viitorul profesional.
Câţiva specialişti – psihologi şi consilieri în carieră – dau câteva explicaţii legate de acest fenomen.

Majoritatea angajaţilor văd concedierea ca pe o pată neagră pe CV, chiar dacă aceasta nu a fost o consecinţă a faptului că nu şi-ar fi făcut treaba. Elena Popa, consultant recrutare şi consilier în carieră, autoarea cărţii „Invitaţie la succes” şi specialist ejobs.ro, spune că este într-un fel normal ca angajatorii să fie sceptici până află motivul concedierii. „Unii angajaţi au fost concediaţi pentru culpă reală: fie nu au avut atitudinea potrivită, fie nu au demonstrat competenţele şi performanţele prezentate în CV”, spune aceasta.

Concedierea, un subiect tabu

Pentru a verifica însă dacă motivul invocat de candidat pentru concedierea sa este cel real, de cele mai multe ori se cer referinţe de la fostul angajator sau de la colegii acestuia. Astfel, un angajat valoros, dar care şi-a pierdut locul de muncă din cauza condiţiilor economice, spre exemplu, îşi va găsi cu uşurinţă un alt loc de muncă chiar dacă a fost concediat anterior.

Flori-Ana Andronache, psiholog şi coordonator al Centrului Anti-Mobbing COLFASA,  Marilena Ionescu, psiholog, şi Ana Maria Benali, psiholog şi consilier în carieră la acelaşi centru,  spun că oamenii nu trebuie să se învinovăţească atunci când îşi pierd locul de muncă: „Aproape în toate cazurile, beneficiarii Centrului Anti-mobbing aduc în discuţie faptul că ei au avut o contribuţie asupra modului în care au evoluat lucrurile. Ori, ceea ce trebuie să ştie ei, este faptul că indiferent de modul în care au contribuit la crearea acelei situaţii, nimic nu justifică felul în care angajatorul procedează pentru a ‘elimina’ un angajat din structura organizaţiei sale şi comportamentele ilegale şi imorale ale acestuia (în cazul mobbingului)”.

După concediere, oamenii ar trebui să-şi ia o perioadă de pauză, să se liniştească, şi să îşi caute un nou job plecând cu o atitudine pozitivă. „Dacă persoana nu a putut anticipa concedierea, este important să îşi ia un timp în care să se liniştească şi să îşi recapete speranţa într-un loc de muncă mai bun. Este vital ca atitudinea pe care o are în momentul în care participă la interviuri de angajare să fie una pozitivă şi plină de încredere în sine. Altfel, va provoca respingere şi nu va fi selectat chiar dacă are competenţele necesare pentru postul pentru care candidează”.

Pentru a vedea că poţi merge mai departe, citeşte în revista „Unica” de iunie poveştile a trei femei care au trecut printr-o astfel de experienţă.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton