De ce devine somonul albicios atunci când îl gătești

.
Oricine a gătit somon măcar o dată a observat că suprafața fileului devine albicioasă pe măsură ce peștele se coace. Te-ai întrebat vreodată ce este acea parte albă? Este sănătos să o mănânci?

Aceasta nu este grăsime, așa cum cred majoritatea oamenilor, ci albumină, o proteină care iese la suprafața mușchiului pe măsură ce somonul se coace. Cu cât îl gătești mai mult, cu atât va ieși la suprafață mai multă albumină.

„Odată ce această proteină atinge temperaturi cuprinse între 140 și 150 de grade, umiditatea sa este stoarsă și devine albă”, explică Donald Kramer, profesor specialist în acvacultură la Universitatea din Alaska.

„Nu este nimic dăunător în ea”, mai spune specialistul.

Dacă vrei ca albumina să nu iasă la suprafață, cel mai bine este să nu gătești prea mult somonul. Gătitul la temperatură scăzută timp îndelungat va face ca somonul să fie suculent.

Când începi să gătești somon este posibil să nu îți dai seama prea bine când este gătit ți când nu. Cea mai bună metodă prin care îți poți da seama este să îl încerci cu furculița. Dacă poți să rupi cu ușurință bucăți ferme de pește, înseamnă că este gata.

De asemenea, poți folosi termometrul, caz în care temperatura peștelui trebuie să fie de 60 grade Celsius.

Citește și – De ce ar trebui să respecți triunghiul de aur din bucătărie

Citește și – Trucuri în bucătărie: Cum să tai un avocado

Foto – Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton