Adrian Streinu Cercel, șeful Institutului Matei Balș din București, recomandă ca toți ce născuți înainte de 1990 să facă câteva analize de sânge extrem de importante.
”Toate persoanele născute înainte de 1990 ar trebui sa se testeze de hepatita B, hepatita C și HIV pentru că înainte de acest an nu existau seringi de unică folosință și cine a făcut injecții sau transfuzii ar fi putut fi infectat cu unul dintre aceste virusuri”, a declarat profesor doctor Streinu Cercel, conform Kanal D.
Streinu Cercel a mai declarat că românii nu știu care sunt modurile de transmitere a hepatitei B, hepatitei C și a virusului HIV și de aceea nu au o percepție corectă a riscului propriu de îmbolnăvire, având tendința să aibă o atitudine nepotrivită față de persoanele infectate cu aceste virusuri.
Grupurile cu cel mai mare risc de dobîndire a hepatitei C sunt:
– persoanele care au făcut o transfuzie înaintea anului 1992, când au fost introduse testele de screening foarte sensibile;
– consumatorii de droguri intravenoase, incluzându-i pe cei care au consumat droguri cu mulți ani în urmă;
– sugarii născuti din mame infectate cu virusul hepatitei C
Hepatita B se răspândește prin contact cu sângele, sperma sau alte fluide ale corpului la o persoană infectată. Riscul de infectare cu hepatita B crește daca:
– faceți sex neprotejat cu mai mulți parteneri sexuali sau cu cineva care este infectat cu virusul hepatitei B;
– trăiți cu cineva care are o infecție cronică cu virusul hepatitei B;
– un copil nou-născut provine dintr-o mamă infectată cu acest virus;
– aveți un loc de muncă prin care sunteți expus la sânge uman;
– călătoriți în regiuni cu rate de infectare ridicate ale virusului hepatitei B, cum ar fi Africa, Asia Centrala și Asia de Sud-Est.