Cyberhondria, o nouă boală în era internetului

.

Internetul şi-a făcut loc în toate planurile vieţii noastre, iar sănătatea nu putea să facă excepţie. Din păcate, mulţi folosesc internetul pentru autodiagnostic şi automedicaţie.

O abordare cum nu se poate mai greşită, spun medicii care se tem de urmările pe care le-ar putea avea un diagnostic pus de „doctorul” Google sau un medicament ales cu ajutorul forumului.

Un studiu din 2008, realizat de Microsoft a arătat că aproximativ 2% din căutările pe internet sunt legate de sănătate, iar un sfert din participanţi au facut cel puţin o astfel de căutare pe durata cercetării.

Cei de la Microsoft au mai descoperit că autodiagnosticarea prin internet ne face să ne gândim la ce e mai rău. Te doare capul? Poate că nu ţi-ai băut cafeaua sau poate că ai o tumoare pe creier.

Ai dureri în piept? Poate ai o indigestie sau poate eşti în toiul unui infarct.

Te simţi tot timpul obosită? Poate că nu dormi de ajuns sau poate că ai diabet.

În toate cazurile, sunt posibile ambele variante, dar, de obicei, reală este cea mai puţin gravă.

Totuşi, oamenii se sperie şi tind să se gândească la ce e mai rău. Astfel apare o nouă formă de ipohondrie, care a fost numită, sugestiv, cyberhondrie.

Pe de o parte, cyberhondria e un lucru bun. Când ştii că durerea ta de cap ar putea fi semnul unei tumori eşti mai motivat să te duci la medic şi să ceri un set de analize, care, până la urmă, nu au de ce să strice.

Pe de altă parte, este posibilă şi varianta inversă. Te linişteşti când dr. Google îţi spune că durerea ta de cap este cauzată de lipsa de cofeină, dar, de fapt, suferi de o tumoare şi o descoperi când deja este prea târziu.  

O altă problema este aceea că autodiagnosticarea e urmată de automedicaţie. Mulţi dintre cei care cred că şi-au găsit singuri diagnosticul online îşi caută imediat şi un tratament.

E foarte uşor să găseşti pe site-urile medicale sau, pur şi simplu, pe forumuri, ce medicament se potriveşte unei anumite boli. Însă nu întotdeauna sfaturile sunt corecte.  
 
Dacă cineva a primit antibiotice pentru ceea ce părea a fi o răcela, asta nu înseamna că şi tu le poţi lua. Ca să nu mai vorbim de posibilele alergii, interacţiuni între diferite medicamente, sau contraindicaţii pe care cei fără studii medicale nu le cunosc.

Automedicaţia era o problemă şi înainte, însă odată cu progresul tehnic este mai uşor ca oricând să-ţi cauţi tratament singur şi, mai rău, să-ţi cumperi pastile fără să intri măcar într-o farmacie.

Medicii sunt îngrijoraţi din cauza site-urilor aşa-zis medicale, care vând leacuri-minune. Prin ele poţi să cumperi tratamente pentru slăbit, pentru potenţă, pentru mărirea sânilor, pentru digestie şi detoxifiere, ba chiar şi pastile abortive.

Se găsesc pe internet o mulţime de substanţe care sunt cunoscute, dar nu se administrează decât sub supraveghere medicală, plus alte „leacuri naturale” care nu se ştie de unde provin, când expira, cum şi de cine au fost produse, ce efecte secundare au, etc.

Medicii recunosc că unele site-uri cu profil medical sunt foarte utile pentru că dau sfaturi privind viaţa sănătoasă, te ajută să găseşti un medic bun, să înţelegi boala ta, sau să faci schimb de experienta cu alţi bolnavi. Însă ei ne avertizează că orice simptom am avea, medicul este singurul care poate pune un diagnostic şi prescrie un tratament adecvat.

Site-ul ziarului Telegraph citează şi cazuri în care bolnavii şi-au găsit singuri diagnosticul, pe internet, după ce mai multi doctori nu au reuşit să le diagnosticheze afecţiuni rare, precum boala Lyme sau fibromialgia.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton