Dacă este bine educat, îl puteţi lua cu voi fără grijă. Dar trebuie să-l pregăteşti cu tot atâta atenţie ca şi pe toţi ceilalţi membri ai familiei. Sau chiar un pic mai mult…
1 Să fie vaccinat
Oriunde mergeţi, se prea poate să vi se ceară şi actul lui de identitate: carnetul de sănătate, în care să figureze vaccinul anual (polivalent, inclusiv antirabic), făcut cu minimum două săptămâni în urmă. Înainte de plecare, faceţi-i o vizită medicului veterinar. Ca să te asiguri că membrul patruped al familiei tale este apt pentru călătorie şi sejur şi să ştii ce să pui în trusa de prim ajutor.
2 … şi deparazitat
Fiola sau sprayul antiparazitar sunt obligatorii – pe căldură mare şi pe vreme ploioasă, cum avem vara asta, puricii şi căpuşele „înnebunesc” de fericire. Spre totala nefericire a câinilor, pisicilor şi altor blănoşi!
3 Şi el poate avea rău de transport…
Aşa că nu-i vei da să mănânce cu două ore înainte de plecare. Faceţi opriri, din două în două ore, ca să-şi dezmorţească labele şi să-şi facă nevoile. Cu pisica la bord e ceva mai simplu: îi tapetezi podeaua cuştii cu un strat gros de ziare. Dacă patrupedul călătoreşte în cala avionului, pune-i, în cuşcă, un pled sau o haină impregnată cu mirosul lui şi/sau al vostru şi una din jucăriile preferate.
Uită, odată pentru totdeauna, ideea năstruşnică de a-l transporta închis în portbagaj! Sau de a-l încuia în maşina cu geamurile total închise. În numai 10 minute poate muri din cauza şocului termic! Ia-l pe plajă doar la orele răcoroase şi fă-i loc, şi lui, sub umbrela de soare. Udă-i capul şi botul cât mai des. Dacă e băiat deştept, va accepta şi să poarte un cozoroc şi/sau o batistă udă pe ceafă. Atenţie, un năsuc roz se dă cu o cremă de protecţie solară! Să sperăm că nu se linge…
5 Inspectează-i cojocul
Spicele din iarbă pătrund uşor în piele – între degete, în special, unde pot provoca infecţii, dar şi în urechi. Studiază-i atent cojocul, măcar seara. Nu-l lăsa să alerge după albine sau viespi! A fost înţepat? Iute, o compresă îmbibată cu oţet diluat. I-ar face bine şi o injecţie cu un antiinflamator.
Voi vreţi să spargeţi rutina, el se simte foarte bine cu ea: acelaşi tip de hrană, aceleaşi ore de masă şi de odihnă, aceleaşi tabieturi, aceleaşi jucării de acasă.
7 Ai grijă să nu-l pierzi!
După cum ştii, în România lesa este literă de lege. Dar mulţi stăpâni continuă să-şi lase câinii liberi, la plimbare. Dacă eşti unul dintre ei, foloseşte, totuşi, lesa, măcar în primele zile, până când învaţă drumurile şi împrejurimile. Pisica familiarizeaz-o treptat cu locul: întâi casa, apoi curtea… Pentru orice eventualitate, patrupedul să aibă la gât un colier cu numărul tău de telefon!