5 alimente pe care trebuie să le consumi dacă ești însărcinată

.
Mai multe studii au scos la iveală că 1 din 4 femei însărcinate nu ţin cont de alimentaţia zilnică şi de nutrienţii necesari pentru susţinerea organismului şi dezvoltarea fătului. De aceea, am stat de vorbă cu specialiști și am întocmit lista celor 5 alimente pe care trebuie să le consumi dacă ești însărcinată.

Citește și: Ce nu trebuie să faci când ești însărcinată.

Sparanghelul – abundă în vitamina K

Deşi sparanghelul poate fi găsit pe tot parcursul anului, sezonul de vârf este în lunile aprilie-mai, în cele mai multe zone. Dacă ești însărcinată, include sparanghelul în alimentațita ta, care se poate consuma crud sau la grătar, pentru a nu-şi pierde proprietăţile. „Aceste tulpini verzi sunt incredibil de bogate în vitamina K, care ajută la transportarea calciului în tot corpul şi ajută la formarea structurii osoase a fătului. O ceaşcă de sparanghel oferă mai mult de jumătate din necesarul zilnic de acid folic, care ajută la prevenirea defectelor de tub neuronal la copii“, accentuează dr. Silviu Iștoc, medic primar obstetrică-ginecologie.

Invata cum se curata sparanghelul si cum se gateste!

Căpşunile – aport de vitamina C

Sezonul de vârf al căpșunilor este din aprilie până în iunie, dar probabil veţi vedea aceste fructe pe rafturi mult timp în cursul anului, însă diferă gustul lor. „ Doar o porţie de căpșune conţine mai multă vitamina C decât o portocală, în plus, susţine sistemul imunitar şi creşterea masei osoase a copilului. De asemenea, reglează nivelul de fier din organism, necesar pentru a sprijini dezvoltarea fătului“, adaugă specialistul.

Avocado – sursă de vitamine B

Fructele avocado se pot combina cu diferite legume în salată sau pot fi făcute cremă, asezonată cu lămâie. Avocado conţine grăsimi mononesaturate, care ajută la scăderea colesterolului, oferind în acelaşi timp nutrienţii esenţiali – cum ar fi vitaminele din complexul B şi acid folic – necesare pentru dezvoltarea creierului, ochilor, sistemului nervos şi ţesuturilor grase ale copilului din pântece.

Citește și: 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre sexul în timpul sarcinii.

Sfecla roşie – bogată în acid folic

Doar o ceaşcă din această rădăcină colorată oferă peste 30% din cantitatea de acid folic zilnic de care are nevoie femeia însărcinată pentru sănătatea coloanei vertebrale şi a creierului copilului. Sfecla este, de asemenea, o sursă bună de fibre, ajută la prevenirea constipaţiei în timpul sarcinii şi de potasiu, care combate oboseala şi crampele musculare, care apar de obicei în al treilea trimestru de sarcină.

Spanacul – doza zilnică de fier

Spanacul conţine mult fier – crucial pentru o sarcină sănătoasă, deoarece aportul necesar pentru acest nutrient se dublează. „Fierul ajută organismul să creeze hemoglobină, proteina din celulele roşii din sânge care transportă oxigenul la alte celule. Deoarece cantitatea de sânge este vitală pentru creşterea fătului în timpul sarcinii, aveţi nevoie de mai mult fier pentru a elimina orice complicaţie“.

Foto: 123rf

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton